Het Belang van Limburg

“DIT WENS JE NIEMAND TOE”

Waarom deze finale tekenend was voor de Champions League

- Guillaume MAEBE

Een remontada van Liverpool kwam er niet, maar verder was de finale van de Champions League exemplaris­ch voor het seizoen dat de Europese competitie achter de rug heeft. Een jaar vol doelpunten en drama, maar uiteindeli­jk wel weer met dezelfde winnaar. Daar kon ook de finale dit jaar niets aan veranderen.

Parels van Ronaldo en Bale

Manchester City zorgde bij momenten voor fantastisc­h voetbal, Liverpool telt drie aanvallers die elk meer dan tien keer scoorden en dan had je nog geniale momenten bij Paris Saint-Germain, FC Barcelona en andere grootheden. De Champions League 2017-2018 was attractief, maar al die acties en doelpunten zullen amper herinnerd worden. Twee keer een geweldige omhaal zullen dat wel. Lyrisch was de voetbalwer­eld toen Cristiano Ronaldo met een geweldige retro scoorde in Turijn tegen Juventus. De perfecte omhaal was het. Uniek, niet te evenaren, uitmuntend. Tot Gareth Bale zaterdagav­ond mocht invallen. 122 seconden stond die op het veld toen hij een voorzet van Marcelo even magistraal in doel trapte. Niet zo technisch verfijnd als zijn Portugese ploegmaat, maar de omhaal van de Welshman was een pak iconischer. Even iconisch als de volley van zijn trainer Zinédine Zidane waarmee die in 2002 Bayer Leverkusen opzij zette in de finale. “De twee goals zijn niet hetzelfde”, probeerde Zidane de vergelijki­ng te doden. “De goal van Gareth was magnifiek, maar is gewoon de laatste in het rijtje.” Het rijtje van Champions League winnende doelpunten.

Duitse doelmannen flateren erop los

De duivel der doelmannen heeft een naam: Karim Benzema. De keeper die de Fransman ziet aanlopen, trapt de bal voortaan maar beter zo hard en zo ver mogelijk weg. Zeker als je een Duitser bent. Sven Ulreich was tijdens de halve finales het eerste slachtoffe­r. De doelman van Bayern München, nochtans bezig aan een goed seizoen, ging gruwelijk in de fout en zag hoe Benzema de bal wegsnoepte en kon scoren. Zaterdag was Loris Karius aan de beurt. Dacht die de bal simpel tot bij een verdediger te rollen, gooide hij die tegen het been van Benzema aan, waarna de bal in doel verdween. Dra-ma-tisch. En nadien verkeek de Duitser zich nog op een afstandssc­hot van Bale ook. Nachtmerri­e. Via zijn sociale mediakanal­en kreeg Karius al doodsverwe­nsingen. “Ik leef met hem mee, want hij is een fantastisc­h ventje”, suste zijn trainer Jürgen Klopp, maar Karius zelf was ontroostba­ar. “Ik voel me zo schuldig”, vertelde die meteen na de match. “Ik moet dit te boven komen, hoe moeilijk dat ook wordt.” Hem troosten deed bijna niemand na het laatste fluitsigna­al. Zichzelf opnieuw een toekomst creëren bij The Reds wordt een enorme opgave voor de Duitser.

Derde op rij voor Real

’t Geluk is met de goei. Een zegswijze met heel wat waarheid, zeker in

de Champions League dit jaar. Want het zat Real dit seizoen mee in Europa. In de kwartfinal­es ontsnapte het ternauwern­ood aan verlenging­en tegen een herboren Juventus en over twee wedstrijde­n was Bayern München een ronde later beter dan De Koninklijk­e.

Maar Real won. Zoals altijd. Tegen Liverpool zat het weer ‘mee’. Een geblesseer­de sterspeler bij de tegenstand­er, een flaterende doelman aan de overkant, een onmogelijk­e trap die toch het doel vond. Het geluk van Real wordt toegeschre­ven aan zijn trainer, Zinedine Zidane. Een lucky trainer, iemand die tactisch zeker geen kraan is en er vooral in slaagt de groep tevreden te houden. Dat Real deze CL het lot aan zijn kant had, is een feit, maar het neemt niet weg dat het gewoon ook een van de beste ploegen in de Europese competitie was. Alleen Liverpool en PSG scoorden gemiddeld vaker per match dan de Spanjaarde­n, alleen Bayern München kwam vaker in de zestien van de tegenstand­er en van alle topploede gen verloor Real het minst vaak de bal. Statistiek­en die los staan van het feit dat De Koninklijk­e het gewoon al voor de derde keer flikte. Op rij. Met dezelfde trainer. Ongezien in de geschieden­is van de Champions League. “Ik denk dat we best eerst even van dit moment genieten”, aldus Zidane na zijn triomf. “Dit is een legendaris­che club, eentje met dertien CL-zeges. Dat ik daar deel van kan uitmaken is fantastisc­h.” Deel uitmaken van Real en van Spanje. Want Spanje leverde de laatste vijf jaar vijf keer winnaar van de Champions League en vier keer de laureaat in de Europa League af. Dominación.

 ??  ??
 ?? REUTERS
FOTO ?? Liverpool-doelman Loris Karius was de schlemiel van de avond. Hij ging bij twee van de drie doelpunten gigantisch in de fout.
REUTERS FOTO Liverpool-doelman Loris Karius was de schlemiel van de avond. Hij ging bij twee van de drie doelpunten gigantisch in de fout.
 ??  ??
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? 122 seconden stond Gareth Bale op het veld, toen hij uitpakte met deze fenomenale omhaal.
FOTO PHOTO NEWS 122 seconden stond Gareth Bale op het veld, toen hij uitpakte met deze fenomenale omhaal.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium