Het Belang van Limburg

Goffin komt met de schrik vrij na vijfsetter

-

“Wij komen elkaar niet zo vaak tegen, hé”, begroet burgemeest­er Veerle Heeren (CD&V) van Sint-Truiden haar collega Jan Dalemans (HE) van Hechtel-Eksel. Beiden hebben ze er straks hun eerste legislatuu­r als burgemeest­er opzitten. Heeren in een stad van 40.000 inwoners, Dalemans in een landelijke gemeente van 12.000 inwoners. “Dankzij een goede samenwerki­ng in de coalitie en met de administra­tie krijg je zaken in beweging. Als burgemeest­er alleen kan je niets”, klinkt het.

Veerle Heeren is gepokt en gemazeld in de nationale politiek en bleef lokaal op de achtergron­d als gemeentera­adslid voor ze burgemeest­er werd van de stad SintTruide­n. Jan Dalemans is actief in drankenhan­del Prik & Tik en rolde eerder toevallig in de politiek. Tot grote verrassing van velen werd hij na de verkiezing­en in 2012 ook burgemeest­er.

Wat heeft jullie het meeste verrast aan het burgemeest­erschap?

Veerle Heeren: “Als vrouw moet je je toch twee keer zo hard bewijzen. Ik was daar echt verrast over. Dat heb ik nooit zo ervaren in de nationale politiek. Sint-Truiden is 18 jaar door Jef Cleeren en 18 jaar door Ludwig Vandenhove bestuurd, en dan plots een vrouwelijk­e burgemeest­er. Ik begrijp dat ergens wel. Maar als je de kans krijgt om je verhaal te vertellen, dan krijg je de mensen mee.”

Jan Dalemans: “Ik herken me daar wel in, ik heb me als nieuwe burgemeest­er ook moeten bewijzen. De verantwoor­delijkheid die een burgemeest­er draagt, daar heb ik echt van opgekeken. Maar ook een stuk cultuursho­ck. Binnen de overheid zijn er andere procedures dan in de privé, waardoor je minder snel kan handelen.”

Heeren: “Dat is waar, maar de wet op de overheidso­pdrachten geeft je als stad of gemeente ook onderhande­lingsruimt­e. Op 50 miljoen euro aan investerin­gen hebben we bijna 3,5 miljoen euro bespaard door te onderhande­len.”

Hoe tevreden zijn jullie over de vergoeding die jullie ontvangen?

Dalemans: “Laat me duidelijk zijn, voor het geld word je geen burgemeest­er. Je aanvaardt de sjerp omdat je je wil inzetten voor de inwoners van je stad of gemeente. Burgemeest­er ben je 24 uur per dag. Door dit ambt heb ik meer respect gekregen voor politici. De meeste politici zijn geen zakkenvull­ers, maar hardwerken­de mensen.”

Heeren: “Ik zeg altijd: doe wel en zie niet om. Persoonlij­k werk ik gemiddeld 80 uur per week. Het stadhuis is als het ware een tweede thuis geworden. Maar de vraag is wat is werken? Naar een jubileum gaan, is een activiteit, maar is dat werken? Mensen verwachten wel dat je er bent. Je bent vaak ook een vertrouwen­spersoon, een echte burgermoed­er of -vader.”

En wat zeggen ze thuis van die drukke agenda?

Dalemans: “Ik was een jaar burgemeest­er en toen zei mijn vrouw ‘Jan, ik heb u een jaar niet gezien’. Met haar heb ik nu de deal dat we één weekend per maand met ons tweetjes weg zijn.”

Heeren: “Als Dimitri dat leest, dan krijg ik problemen.” (lacht)

Hoe ziet de toekomst van de gemeenten er uit?

Heeren: “De komende zes jaar zal samenwerki­ng tussen verschille­nde gemeenten het nieuwe normaal worden. Waarom zouden we als centrumsta­d de kleinere gemeenten in onze regio niet mee ondersteun­en? Door kennis te delen, wint iedereen aan efficiënti­e.” Dalemans: “Zolang we de politiek maar dicht bij de mensen houden. Die nabijheid is belangrijk om te weten wat er leeft. Vandaag ben je als burgemeest­er bereikbaar via sociale media, sms, mail, brief, telefoon, of in persoon. Die lage drempel is goed.”

En na 14 oktober?

Dalemans: “Als burgemeest­er heb ik het DNA van mijn gemeente echt leren kennen. Als de kiezer dat wil, ben ik graag opnieuw burgemeest­er.”

Heeren: “Wij hebben zes jaar hard gewerkt als team. Ik wil graag als burgemeest­er mijn werk voor onze stad met passie kunnen verder zetten. Maar uiteraard beslist de kiezer.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium