Het Belang van Limburg

Wat de Giro ons leert over de Tour

NA DE EINDWINST VAN CHRIS FROOME IN DE RONDE VAN ITALIË: 5 CONCLUSIES 42 DAGEN VOOR LE GRAND DÉPART

- Van onze verslaggev­er Jan-Pieter DE VLIEGER in Rome

Na drie weken koersen in Israël, Sicilië en het Italiaanse vasteland heeft Chris Froome (33) de 101ste Giro gewonnen. Vijf conclusies, als terugblik en vooruitbli­k tegelijk, tweeënveer­tig dagen voor de start van de Tour. Chris Froome is een probleem

Chris Froome (33) is de winnaar van de Giro 2018 en zal die titel meer dan waarschijn­lijk houden, zelfs als hij straks alsnog geschorst wordt voor zijn afwijkende test op salbutamol. De WADA-regelgevin­g laat een scenario toe waarin hij wel de overwinnin­g van de Vuelta 2017 moet inleveren, maar de Giro 2018 kan houden. Het gaat om bepaling 10.8, voor wie zich erin wenst te verdiepen.

Froome zal op de tabellen blijven staan, maar daarom was zijn aanwezighe­id in deze Giro niet minder problemati­sch. Zijn eindzege en de onwaarschi­jnlijke overwinnin­g op de Jaffereau heeft het wielrennen opnieuw in een road to nowhere gestuurd. Er is naar Froome gespuwd in de rit naar Cervinia, er liep een levensgrot­e astma-puffer naast hem na Sestrière. Er is kilometer per kilometer geanalysee­rd of Froome in die rit nu meer tijd heeft gewonnen bergop of bergaf. (Het verdict: 1’48 bergop, 1’29” bergaf.) Er is op fora en twitter lang en breed gediscussi­eerd over een paars flesje waar Froome een slok uit nam. George Bennett moest benadrukke­n dat hij met zijn uitspraak Froome did a Landis geen dopinginsi­nuatie wilde maken. Wat een ellende allemaal.

Wie weet nog welke positie aan te nemen ten aanzien van Froome? Als organisato­r, als renner, als fan of als journalist? De Giro is hoogstens een Tour light, en Froome is hier maar echt onderwerp van gesprek geworden na zijn solo in etappe negentien. Wat als hij straks in de Tour meteen op Mur de Brétagne in het geel zit? Het zou veel helpen mocht er een definitiev­e uitspraak komen over schuld of onschuld voor de Grand Départ in de Vendée, maar UCIvoorzit­ter David Lappartien­t zijn meest optimistis­che inschattin­g is op dit moment ‘fifty fifty’. Froome in de Tour wordt een poppenkast waar niemand beter van wordt.

Tom Dumoulin is een zegen

Vlak bij het Colosseum in Rome liet Tom Dumoulin gisteren weten dat hij “naar alle waarschijn­lijkheid ook de Tour rijdt”. De nummer twee in deze Giro voegde wel toe: “Zoals Froome deze Giro als een bonus zag, zo wordt de Tour dan een bonus voor mij.” Hoe dan ook is de aanwezighe­id van Dumoulin straks een plus, want een grote ronde met de Nederlande­r is sowieso beter dan een grote ronde zonder. Dumoulin was in deze Giro de ster van de internatio­nale media. Hij koerst in één tempo, maar in een veld van pocketklim­mers maakt hem dat net een interessan­te, onberekenb­are factor.

Dumoulin charmeerde met zijn onbevangen commentare­n. De Nederlands­e staande uitdrukkin­g koersen met het hol open ging internatio­naal op Twitter als #buttswideo­pen. Hij had het onderweg naar Rome over de “laffe beurtjes van Pozzovivo” en over Reichenbac­h die “afdaalde als een omaatje”. Daarmee zal hij niet de popularite­itsprijs winnen in het peloton, maar hij zorgt wel voor kleur. In een generatie klassement­srenners die vooral uit keurige, maar gezichtslo­ze heren bestaat - Yates, Froome, Quintana, Aru, Nibali is dat een zegen.

Acht renners per ploeg: minder vallen, minder vluchters

De Giro was de eerste grote ronde met acht in plaats van negen renners per team. Dat zou leiden tot minder controle vanuit het peloton en vluchters dus meer kansen geven, maar de voorbije drie weken bleven alleen in Prato Nevoso (Schachmann) en Cervinia (Nieve) renners voorop. Hoe dat kan? Teams geven vluchters minder ruimte, in de wetenschap dat ze met een mannetje minder moeten controlere­n. Komt bij dat typische hardrijder­s - zoals Stybar bij Quick Step of De Marchi bij BMC - andere taken krijgen dan ritten kapen vanuit de vlucht. Teams passen hun selectie aan. Wie straks naar de Tour wil in een ploeg met acht renners moet iets kunnen betekenen bergop, in de ploegentij­drit en eventueel ook nog in de voorbereid­ing op een sprint. De klassieke Vlaamse renner zal daarin nog wel zijn plaats vinden, maar in een kleiner peloton zijn de kansen op persoonlij­k succes afgaand op deze Giro niet groter geworden. De enige Belgen die zich de voorbije drie weken echt konden tonen waren renners met een atypische specialisa­tie: de explosieve klimmer Tim Wellens en tijdrijder Victor Campenaert­s. Hoopgevend is wel dat er in deze grote ronde met minder renners ook minder is gevallen. Er wa- ren geen incidenten waarbij het halve peloton op een hoop lag. Als dat in de Tour ook zo blijkt te zijn, is acht renners per ploeg misschien toch geen slecht idee.

Kom met een plan B

Acht ploegen hebben een rit gewonnen in deze Giro, veertien ploegen niet. Met selecties van acht renners kozen veel teams ervoor om in te zetten op een enkele kopman, maar dat blijkt een risicobele­gging. Bij UAE was Fabio Aru helemaal niet in vorm: de RAI bracht zijn lijdensweg weliswaar dagelijks in beeld, maar meer dan figureren zat er voor het team uit de Emiraten nooit in. FdJ legde alle eieren in de mand van Thibaut Pinot, maar blijft net zo goed met lege handen achter. Idem voor Dimension Data en Louis Meintjes.

Teams die op twee paarden wedden, kwamen er beter vanaf: Lotto Soudal miste net de roze trui met Victor Campenaers, maar pakte een rit met Wellens. LottoNL-Jumbo combineert de achtste plaats van George Bennett met de ritwinst van Enrico Battaglin.

Het meest succesvol waren natuurlijk de teams bij wie plan A én Plan B lukte: vier sprintover­winningen voor Quick Step

Floors met Elia Viviani en ritwinst op Prato Nevoso voor Schachmann. Mitchelton-Scott won vier ritten met kopmannen Chaves en Yates en scoorde zaterdag ook nog met knecht Mikel Nieve. Bora-Hansgrohe tenslotte parkeert met Konrad en Formolo twee renners in de top tien, naast drie sprintzege­s voor Sam Bennett. Les voor de Tour: één plan is geen plan.

Een grote ronde duurt drie weken

In een overvolle wielerkale­nder 178 koersdagen in de World Tour alleen - is vaak geopperd om grote rondes terug te brengen van drie naar twee weken. Huidig UCI-voorzitter Lappartien­t vindt dat een interessan­te piste voor de Vuelta en de Giro, zijn voorganger Cookson was zelfs voorstande­r van een ingekorte Tour de France. Maar deze Giro was reclame voor drie weken koers. In de laatste twee bergritten alleen draaide het hele klassement nog om: Yates verloor meer dan achtendert­ig minuten in Bardonecch­ia. Zaterdag klokte Thibaut Pinot af op meer dan vijfenveer­tig minuten. Voor een grote ronde als heroïsche uithouding­sproef - of als De ultieme reality-tv zoals Bradley Wiggins het ooit omschreef - werkt drie weken beter dan twee weken.

 ?? Foto PHOTO NEWS ?? De roze Chris Froome droomt al van geel: “Mijn focus gaat vanaf morgen naar de Tour.”
Foto PHOTO NEWS De roze Chris Froome droomt al van geel: “Mijn focus gaat vanaf morgen naar de Tour.”
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium