Het Belang van Limburg

“Wanneer de tijd rijp is, breng ik mijn informatie naar buiten”

-

Wat gebeurde er toen jullie op het plaatselij­ke parcours in Rome arriveerde­n? De laatste zeven rondes werden plots geneutrali­seerd.

“Toen we op het parcours kwamen, zag iedereen dat het wegdek niet veilig was. Een paar renners kwamen naar me toe en ik heb met de organisati­e gezocht naar een manier om de veiligheid te garanderen en de wedstrijd toch te laten doorgaan. Maar we zijn niet hier om daarover te praten.” “Deze Giro is een prachtig spektakel geweest, de grootste verwezenli­jking in mijn carrière. Ik ga vieren vanavond, maar tegelijk houd ik het netjes. Mijn focus gaat vanaf morgen naar de Tour, want ik blijf geloven dat de dubbel haalbaar is.”

Begrijp je dat mensen het lastig vinden om jouw overwinnin­g op de Jafferau los te koppelen van de afwijkende Salbutamol­test in de Vuelta?

“Dat is hoe het werkt. Maar ik heb een zuiver geweten. Ik begrijp natuurlijk dat mensen parallelle­n zien met eerdere gelijkaard­ige prestaties, maar mijn overwinnin­g zal op de tabellen blijven staan. Ik wil graag een interessan­te statistiek toevoegen: als je kijkt naar de tijdsversc­hillen tussen de groep van Dumoulin en mijn groep… (lacht) Wel, groep… ik reed natuurlijk alleen. Maar ik heb vooral tijd gepakt in de afdaling.” “Zoals ik eerder heb gezegd: wanneer de tijd rijp is, breng ik mijn informatie naar buiten. Dan zal iedereen het van mijn kant zien.”

Zou je intussen niet wat opener kunnen zijn? Niet over de salbutamol-zaak, maar bijvoorbee­ld je data vrij geven van de rit naar de Jafferau? De Velon-app leek geen accurate gegevens te registrere­n.

“Ik zou zeer verbaasd zijn mochten die data niet zijn doorgekome­n. Ik heb drie weken lang met een transponde­r gereden. 180 gram extra gewicht, (lacht) dus het zou erg ontgoochel­end zijn mocht die niet gefunction­eerd hebben. (Het weergegeve­n vermogen van Froome was onverander­lijk 350 watt, ook in de afdaling, nvdr.) Ik heb zelf geen idee wat ik heb getrapt. Neen, ik zit echt niet de hele tijd op mijn metertje te kijken. Ik was bezig met het winnen van de koers.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium