Het Belang van Limburg

“Deze titel is voor Kirstin”

Emotionele KEVIN VAN HOVE pakt tweede Belgische titel

- Frederik BAETEN

Limburg boven op het BK snooker in Sint-Truiden. Onze provincieg­enoten speelden een thuismatch in Sint-Pieter en dat bleek ook duidelijk uit de resultaten van een geslaagd BK. Belgisch kampioen Kevin Van Hove is geboren in Schoten, maar woont al geruime tijd in Neerpelt. Tegenstand­er Julien Leclercq komt uit Crisnée, maar speelt competitie bij Play-Ball Hasselt. Ook bij de dames Limburg troef met Wendy Jans en de Paalse Melissa Eens in de finale. Om het bronsgroen feestje helemaal compleet te maken was er ook nog de titel bij de U21 van Kobe Vanoppen uit Heers en last

but not least de zege van Zuma Peer op het BK teams.

Kevin Van Hove (34) heeft in Sint-Truiden de tweede Belgische titel uit zijn loopbaan veroverd. Van Hove versloeg in de finale de 15-jarige Luikenaar Julien Leclercq met 7-5. De in Neerpelt wonende Van Hove barstte na afloop in tranen uit. Van Hove: “Mijn partner vecht tegen een zware ziekte en samen hebben we een zwaar jaar achter de rug. Ik was bijna gestopt met snooker en nu ben ik Belgisch kampioen.”

Het was een mooi beeld van Van Hove in het slotframe. Toen hij bij een 6-5 stand de beslissend­e bal in de pocket vlamde, volgde er een luide ‘yes’ die door heel Sint-Pieter weerklonk. Van Hove: “Vorig jaar een dag voor de finale van het BK snooker (die finale verloor Van Hove met 4-7 van Jeff Jacobs, nvdr.) kreeg mijn vriendin het slechte nieuws te horen. Ik wilde volledig kappen met snooker, maar ben toch actief gebleven in de ploegencom­petitie. Dat bleek een goede beslissing, want zo kon ik af en toe mijn gedachten verzetten. Bovendien kreeg ik veel steun van ploegmaats. Naast die ziekte waren er trouwens ook nog andere problemen in mijn privéleven.”

Snookerrai­ls

Van Hove moest door zijn afwezighei­d op de Belgische ranking via regionale rankingtor­nooien zijn weg zoeken naar het BK. “Het heeft inderdaad wat voeten in de aarde gehad om hier te geraken. Johnny Peetermans heeft mij weer helemaal op de snookerrai­ls gezet. Maar de beloning is gelukkig groot. Dit was mijn zesde finale en mijn tweede zege. De vorige titel dateert al van veertien jaar geleden. Toen waren toppers als Lathouwers, Geudens en Haneveer nog mijn concurrent­en. Mijn tegenstand­er van vandaag gaat ook een mooie toekomst tegemoet. Die jongen moet nu vooral ervaring opdoen. Net dat heeft mij vandaag erdoor getrokken”, besloot Van Hove.

Twee toppers in wording

Julien Leclercq was ontgoochel­d over het nipte verlies. Leclercq: “Bij een 5-4 had ik de frame moeten pakken voor 6-4, maar het werd 5-5. Dat bleek doorslagge­vend.” Het Luikse talent wordt gecoacht door Hasselaar Danny Moermans. De man die Luca Brecel op het juiste spoor zette. Moermans: “Julien heeft het prima gedaan. Dat hij als 15-jarige Van Hove tot het uiterste kan dwingen in een herenfinal­e, is al een prestatie op zich. Hij leeft honderd procent voor zijn sport en maakt voortduren­d vooruitgan­g. Hij schiet ook zeer goed op met Ben Mertens (14-jarig supertalen­t uit OostVlaand­eren, nvdr.). Ze trainen vaak samen en tillen elkaar naar een hoger niveau. Of de opvolging van Luca Brecel verzekerd is? Veel te vroeg om daar iets over te zeggen. Werkelijk alles moet dan meezitten. Die jongens hebben een droom en laat hen daar nu maar in alle rust aan werken”, besluit Moermans.

 ?? FOTO MIST ?? Kevin Van Hove: “Mijn ervaring heeft me de titel opgeleverd.”
FOTO MIST Kevin Van Hove: “Mijn ervaring heeft me de titel opgeleverd.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium