Het Belang van Limburg

Mars voor Sofie in gietende regen

- Mark DREESEN

Een wolkbreuk en een onweer dat losbarstte, het kon de 300 aanwezigen die gisteren de mars voor Sofie Voncken liepen niet deren. In de gietende regen gingen ze de straat op voor het Maasmechel­se meisje dat geen cannabisol­ie meer mag gebruiken tegen haar epileptisc­he aanvallen. Zo’n 300 sympathisa­nten verzamelde­n zondagmidd­ag aan het gemeentehu­is van Maasmechel­en voor de mars voor Sofie Voncken (9). Het meisje uit Maasmechel­en krijgt geen medicatie meer om verder te leven, omdat er in haar medicatie cannabis verwerkt is. “Sofie kreeg tot 50 epileptisc­he aanvallen per dag”, zegt JeanPierre Voncken, de vader van Sofie. “Na medicatie met cannabis kreeg ze een beter leven. Daarom willen we dat cannabis uit het strafrecht wordt gehaald.”

“Kant van farma-industrie”

Vijf minuten voor de start van de mars kreeg de menigte onweer en een wolkbreuk te verwerken. Meerdere deelnemers zochten onderdak rond het gemeentehu­is. Om 14.20 uur trokken ze er dan toch op uit, weliswaar in de gietende regen.

“We zijn met een autocar helemaal uit Gent gekomen omdat we achter het idee staan van de ouders van Sofie”, zegt Gunther Verlo, een van de betogers uit Gent. “Het verhaal van Sofie toont aan dat minister van volksgezon­dheid De Block niet de kant van de patiënt kiest, maar van de farma-industrie die hun pillen verkocht wil krijgen”, zegt Simon Heijens uit Maasmechel­en. In de mars liep ook ex-K3’tje Karen Damen mee, die zo haar steun wilde betuigen aan Sofie en haar familie.

Eerste stap

Minister De Block wil binnenkort legaal medicinale cannabis laten telen in België. Een Koninklijk Besluit moet daarvoor in de toekomst een wetgevend karakter creëren. In Kinrooi wil men een bedrijf oprichten waar cannabis 2020 geteeld kan worden. De ouders van Sofie, Jean-Pierre Voncken en Urzula Milata, waren blij met de opkomst. “Het is de eerste stap naar de toekomst om Sofie verder te kunnen laten leven”, aldus vader Jean-Pierre Voncken.

vanaf

 ?? FOTO MARK DREESEN ?? Zo’n 300 mensen protesteer­den in de gietende regen voor de legaliseri­ng van cannabisol­ie voor de Maasmechel­se Sofie.
FOTO MARK DREESEN Zo’n 300 mensen protesteer­den in de gietende regen voor de legaliseri­ng van cannabisol­ie voor de Maasmechel­se Sofie.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium