Het Belang van Limburg

Oud-Rekem viert twintig jaar als het Mooiste Dorp van Vlaanderen

-

Twintig jaar geleden werd Oud-Rekem door Toerisme Vlaanderen verkozen tot Mooiste Dorp van Vlaanderen. Dat vierden de gemeente Lanaken en de vzw Renovatie Rekem het afgelopen weekend met een groots feest. “We onderstree­pten deze titel met heel wat activiteit­en en tentoonste­llingen en sloten af met een volksfeest”, zeggen Brigitte Motmans en Guy Borghoms van de vzw Renovatie Rekem.

“Het doel van het afgelopen weekend was om iedereen te laten zien welke troeven Oud-Rekem nog altijd heeft, en dat er de afgelopen tien jaar nog heel wat verbeterin­gen bijgekomen zijn”, zegt Leonard Delwaide, voorzitter van de vzw Renovatie Rekem. “Er zijn bruggen gebouwd tussen erfgoed, cultuur, natuur en toerisme, en het is die combinatie die de toeristen overtuigt om een bezoek aan ons dorp te brengen.”

‘Borrelmenn­eke’

Het weekend werd afgetrapt met de onthulling van een monument ter eerbetoon van de distilleri­e Senden. Het bronzen ‘Borrelmenn­eke’ heft voortaan het glas op Sint-Pieter. Ook werd er speciaal voor de gelegenhei­d een OudRekem-postzegel boven het doopvont gehouden in de museumkerk. Ondertusse­n ontdekten de toeristen tientallen historisch­e tuinen binnen de beschermde stadskern van Oud-Rekem. “Die waren exclusief opengestel­d voor bezoek, net zoals de gerestaure­erde herenhuize­n en hoeves”, vertelt Brigitte Motmans, secretaris van de vzw Renovatie Rekem. ’s Avonds barstte op de Groenplaat­s een volksfeest met populaire meezingers los, gebracht door de Lanakense koren onder begeleidin­g van de K.F. Sint-Cecilia uit Rekem. Gunter Neefs draaide samen met Oud-Rekem de klok even terug met het toepasseli­jk concert ‘Back to Swing’.

 ?? FOTO JOHNNY GEURTS ?? Na de verschille­nde activiteit­en tijdens het weekend werd er zaterdagav­ond op de Groenplaat­s van Oud-Rekem feest gevierd.
FOTO JOHNNY GEURTS Na de verschille­nde activiteit­en tijdens het weekend werd er zaterdagav­ond op de Groenplaat­s van Oud-Rekem feest gevierd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium