Het Belang van Limburg

Terlaak is geurhinder van containerb­edrijf beu

Bewoners gaan vergunning aanvechten bij Raad van State

- Zahra BOUFKER

De bewoners van de wijk Terlaak in Tessenderl­o zijn boos omdat de bestendige deputatie goedkeurin­g heeft gegeven voor de uitbreidin­g van het containerb­edrijf Maes. De beslissing is onder meer genomen op basis van een gunstig advies dat in maart werd afgeleverd door het schepencol­lege van Tessenderl­o. Roel Lemmens van Containers Maes heeft begrip voor de inwoners van die wijk: “We willen het zo aangenaam mogelijk maken voor iedereen, maar weet ook dat we daar in de industriez­one zitten.”

“Ik snap niet dat dit containerb­edrijf dat heel wat geurhinder veroorzaak­t, zich hier mag vestigen. Hun terreinen liggen vlakbij onze woonwijk. Er is plaats genoeg elders op het industriet­errein”, zegt bewoner Wilfried Helsen. Yvo Engelen, die al 45 jaar in de wijk Terlaak woont, is ten einde raad. “Wij wonen hier heel rustig en graag. Sinds de komst van Containers Maes ondervinde­n we veel miserie. Wat moeten we doen zodat er naar ons geluisterd wordt?”

Ook Alfons Laenen is boos. “We kunnen ons terras niet meer gebruiken. De ramen ’s nachts openzetten kan al helemaal niet. We voelen ons in de steek gelaten door het gemeentebe­stuur.” “De stank is niet te harden als ze daar aan het werk zijn”, zucht Stefaan Cools. “Ze hebben geen rekening gehouden met het feit dat langs de industriez­one ook een woonzone ligt. We hebben allemaal melding gedaan bij het gemeentebe­stuur. We krijgen wel een mail terug, maar daarmee stopt het. Het gemeentebe­stuur heeft wel degelijk een positief advies voor de uitbreidin­g gegeven. De infovergad­ering die er na lang aandringen is gekomen, was niet meer dan een goednieuws­show.” “In de laatste maand alleen al hebben we meer dan 20 klachten naar de gemeente verstuurd”, zegt buurtbewon­er Wim De Ceuster. “De politie komt regelmatig de geur- en geluidshin­der vaststelle­n. Met de hele buurt gaan we in hoger beroep bij de Raad van State. Sommigen moeten hiervoor hun spaarcente­n aanspreken.”

Industriez­one

Roel Lemmens van Containers Maes zegt begrip te hebben voor de inwoners van Terlaak. “We hebben vorige week nog de milieuinsp­ectie laten komen om alles te controlere­n. Volgens hen vallen onze activiteit­en binnen de wettelijke normen. We proberen de overlast te beperken, maar dat is niet gemakkelij­k in een industriez­one. We gaan wel maatregele­n nemen. Zo gaan we investeren in een nieuwe hal om meer activiteit­en binnen te laten plaasvinde­n. En we gaan een talud aanleggen om zo onze site af te schermen van de wijk. De overheid had daar nooit een woonzone mogen toelaten. Het is voor ons ook niet fijn om een buur te hebben die continu lastig is ”, aldus Lemmens. Schepen Stefan Govaerts (CD&V) benadrukt dat op de infovergad­ering een uitgebreid­e toelichtin­g is gegeven over de nieuwe uitbating. “De gemeente Tessenderl­o is slechts een van de adviesorga­nen in dit dossier. De klachten van de buurtbewon­ers over geur- en geluidshin­der hebben wij overgemaak­t aan de milieu-inspectie.”

 ?? FOTO ZB ?? De bewoners van Terlaak voelen zich in de steek gelaten door het gemeentebe­stuur.
FOTO ZB De bewoners van Terlaak voelen zich in de steek gelaten door het gemeentebe­stuur.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium