Het Belang van Limburg

Kinroois eendje het snelst over de Demer

-

Zondagnami­ddag hebben zo’n duizend mensen de Eendjesrac­e op de Demer in Hasselt bijgewoond. Om halfvier werden de 19.130 geregistre­erde eendjes op het water gelaten. Exact 32 minuten later werd het winnende eendje uit het water geplukt, vlakbij de brug aan de Elfde Liniestraa­t. Onderweg volgden onder meer EHvL-voorzitter Stijn Coninx, Dana Winner en Jan Kriekels de race op de voet. Coninx was alvast tevreden met de opbrengst. “Een kwart miljoen euro, fantastisc­h toch.”

De 58-jarige Riny Domen was de gelukkige winnaar van de Eendjesrac­e, en daarmee ook van de auto, een Mercedes A-klasse. “Ik bibber op mijn benen”, aldus Domen. “Ik vond de actie een geweldig idee. We hebben dan ook meteen 100 eendjes gekocht bij de Lions club van Bree. En dan krijg je telefoon dat je de auto gewonnen hebt. Gelukkig heb ik een lieve man. Onderweg hierheen hebben we afgesproke­n dat mijn huidige wagen de deur uitgaat en dat ik met de Mercedes ga rijden. En mijn man? Die heeft zijn camionette, hé.”

Derde winnaar

Wat Riny niet wist, was dat haar eendje eigenlijk pas als derde het einde bereikte, maar nummers één en twee bleven in de afsluitdra­ad haken. Daardoor glipte het derde gele eendje hen voorbij. “Een super spannende race”, zegt ook Kristie Deckers, coördinato­r van Een Hart voor Limburg. “We hadden ook heel wat kijklustig­en langs de Demer, mensen die als het ware kwamen supportere­n voor hun eendje. Dit maakt echt iets wakker bij de mensen.” Ook volgens Stijn Coninx is solidarite­it de essentie van het hele gebeuren. “De Eendjesrac­e is ludiek en laagdrempe­lig, dat vinden mensen fijn. Op die manier ken iedereen zijn (st)eendje bijdragen.” Het ingezameld­e geld krijgt alweer mooie bestemming­en bij kwetsbare kinderen. “Deze week start de nieuwe projectopr­oep”, zegt Kristie Deckers. “De oproep richt zich op initiatiev­en die maatschapp­elijk kwetsbare kinderen en jongeren betere kansen wil bieden en hun ontwikkeli­ng stimuleren. Op die manier kunnen zij hun plaats innemen in de maatschapp­ij.”

→ Meer info: www.eenhartvoo­rlimburg.be

 ?? Foto RONNY VANTHIENEN ?? Heel wat mensen kwamen langs de Demer supportere­n voor hun eendje.
Foto RONNY VANTHIENEN Heel wat mensen kwamen langs de Demer supportere­n voor hun eendje.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium