Het Belang van Limburg

Experten taxeren kunst en kitsch in stadsbibli­otheek van Genk

- Chris NELIS

Afgelopen weekend was het aan de Limburgers om hun antieke of bijzondere voorwerpen naar waarde te laten schatten voor het VTM-programma ‘Rijker Dan Je Denkt’. De rij die stond aan te schuiven voor de ingang van de stedelijke bibliothee­k in Genk werd soms erg lang.

Veel schilderij­en, wandklokke­n, beeldjes, boeken en een sabel die recht uit de tijd van Napoleon lijkt te komen... Het is maar een kleine opsomming van wat allemaal voor de camera passeerde. Voor veel eigenaars volgde een moment waarop de adrenaline­waarde de hoogte in schoot. Het verlossend­e antwoord van de experts kan tot ontgoochel­ing of euforie leiden. Nino Mas en Sue Van Mele van Sint-Truiden hopen op het tweede voor hun kleine staanklok. “Het is een erfstuk uit 1972”, zegt Nino. “We hebben wat opzoekwerk gedaan en zijn te weten gekomen dat de fabriek waar de klok werd gemaakt in 1976 is gesloten. Moge- lijk gaat het om één van de laatste stukken. Maar het kan evengoed begin vorige eeuw gemaakt zijn. Geen flauw idee wat het waard kan zijn.”

Rebecca en Leo Van De Riet uit Genk hebben een goed ingepakt schilderij in handen. “Van de Nederlands­e schilder Cornelis Springer”, zegt Leo. “Het is gemaakt in 1854 en een familie-erfstuk. Niet dat we het werk willen verkopen, maar we zijn wel nieuwsgier­ig naar wat het waard is. Cornelis Springer is immers een bekende schilder.” De resultaten van de schattings­dagen in Genk komen later op tv in ‘Rijker Dan Je Denkt’.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium