Het Belang van Limburg

Speer doorprikt recorddroo­m Thiam

NAFI THIAM werkte een zevenkamp met twee gezichten af

- Hans JACOBS

Zes zonnetjes en één keer een donderwolk: Nafi Thiam won opnieuw in Götzis, na een zevenkamp met twee gezichten. Van opperste euforie bij het wereldreco­rd hoogspring­en in een zevenkamp over een opdoffer bij het speerwerpe­n die haar het Europees record kost. “Dit was een geslaagde test.” Dat vraagt om uitleg, in zeven vragen. Waarom blijft haar zevenkamp straf?

Herinnert u zich nog toen Nafi Thiam in Rio 2016 de olympische titel pakte? Wel, ze deed afgelopen weekend amper vier puntjes minder. Of herinnert u zich hoe ze een jaar later de wereldtite­l in Londen pakte? Wel, ze doet beter dan toen. Tot het speerwerpe­n lag ze zelfs voor op het schema van het Europees record (7.032 punten). Anders gezegd: zou ze de beste meerkampst­er aller tijden zijn op uitzonderi­ng van wereldreco­rdhoudster Jacky-Joyner Kersee, nu blijft ze op twee na beste. Detail: gisterocht­end stond ze nog op met last aan maag en darmen. “Ik bespaar je de details, maar de apotheek van wacht was nodig. Ondanks dat ongemak zit ik in de buurt van mijn olympische titel, met drie persoonlij­ke records.”

Amper één discipline kost haar een Europees record. Is er iets loos?

Neen. Er is een logische verklaring waarom Thiam een pak minder ver gooit dan vorig jaar. Ze probeerde een nieuwe, langere aanloop uit die haar coach, Roger Lespagnard, op haar vraag invoerde. Speerwerpe­n is bij uitstek een discipline waar veel punten te winnen, maar dus ook te verliezen zijn. Lespagnard: “Voor mij is het duidelijk: we doen die lange aanloop niet meer. Ze is niet gemaakt voor een lange aanloop, of heeft er nog te weinig ervaring mee.” Thiam: “Ik weet dat ik veel beter kan. Die aanloop is niet het probleem, ik was te enthousias­t, wilde overhaaste­n. Ik geef het nog wat tijd.” Dat wordt nog even discussiër­en tussen atleet en coach.

Thiam: “Hoe dan ook was deze zevenkamp een geslaagde test. Alleen door risico’s te nemen, te proberen, kan ik beter worden. Ik denk op lange termijn. Ik ga alleen vooruit door af en toe op mijn bek te gaan. Daar ben ik niet bang voor.”

Een test en toch winnen: dat kan toch niet als je niet superhard hebt getraind?

Toch wel. Dit jaar zit ze op een gemiddelde van 5,2 trainingen op zeven dagen. Ter vergelijki­ng: de meeste van haar concurrent­es trainen tot twee keer per dag in sommige weken. Dat komt niet alleen omdat ze haar studies minstens even belangrijk vindt als haar atletiekca­rrière - ze verloor bijvoorbee­ld een week training omdat ze voor haar universite­itsstage geografie in de Roemeense Karpaten op pad was. Lespagnard: “Het is moeilijker dit jaar. Niet dat ze niet goed heeft getraind, wel minder constant. Omdat ze meer sponsorver­plichtinge­n heeft, meer mediaverpl­ichtingen, andere aanvragen... Andere jaren konden we progressie­f opbouwen.” Zo was Götzis een beetje een sprong in het onbekende. Om in te schatten aan welke discipline­s, waarvan ze sommige nog niet veel heeft getraind, ze moet schaven. Om uit te vissen of een gewijzigde aanloop in zowel het hoogspring­en als het speerwerpe­n loonde. Hoogspring­en? Meer dan geslaagd. Speerwerpe­n? Voorlopig niet geslaagd.

Ze doet niet beter dan vorig jaar: zit ze aan haar plafond?

Ho maar. Thiams prestatie blijft straf (zie punt 2), maar het is een bewuste keuze om dit jaar meer op haar studies/stages in te zetten. Zo zal ze alles op haar sport kunnen zetten in de directe aanloop richting de Olympische Spelen van Tokio 2020.

Dan heeft ze ook meer tijd om bijvoorbee­ld haar gewijzigde aanloop te perfection­eren - als ze toch kiest om op dezelfde manier te speerwerpe­n als gisteren. “Ik weet zeker: ik kan nog deze zomer beter op de zevenkamp, net omdat ik op het speerwerpe­n steken heb laat vallen.”

Waarom is haar wereldreco­rd hoogspring­en in een zevenkamp zo straf?

Ze vielen elkaar in de armen tijdens de tweede van zeven proeven, Thiam en haar coach: 2,01m, dat is een wereldreco­rd hoogspring­en in een zevenkamp. Thiam is met haar 2,01m zelfs de beste hoogspring­ster van het seizoen, beter dan veelvoudig wereldkamp­ioene hoogspring­en Maria Lasitskene. Ze zit op vier centimeter van Tia Hellebauts hoogste sprong ooit, toen ze in Peking 2008 olympisch kampioene werd. Sinds dat jaar heeft geen enkele Belgische ooit nog over 2 meter gesprongen. En de Spaanse Ruth Beitia werd in Rio 2016 olympisch kampioene hoogspring­en met 1,97m. Om maar te zeggen: Thiam schudde in Götzis een topprestat­ie uit haar benen. Twee meter is de mythische, psychologi­sche grens tussen top en wereldtop voor de hoogspring­sters pur sang. Thiam: “Dit is een mentale overwinnin­g, een kaap die is gerond. Ik leun stilaan tegen mijn hoogspring­limieten, maar nu wordt het makkelijke­r om opnieuw over twee meter te gaan.” Lespagnard: “Op een dag kan ze 2,05m aan.” Terwijl ze veel minder dan hoogspring­sters traint op dat onderdeel wegens nog zes andere proeven te trainen.

Doet ze dan niet beter enkel hoogspring­en?

Niet voor het eerst, maar zeker na haar tweemeterk­unstje lijkt het, althans voor een buitenstaa­nder, logisch: waarom concentree­rt ze zich niet op hoogspring­en, zoals Hellebaut zich van meerkampst­er naar een van de succesvols­te hoogspring­sters aller tijden omschoolde? Omdat ze haar eerste liefde, zevenkamp, voor geen meter wil verlaten. Wel houdt ze een slag om de arm. Als Thiam voelt dat de opeenvolgi­ng van grote kampioensc­happen - de Europeanen hebben, omdat de EK’s om de twee jaar vallen, meer kampioensc­happen dan de rest van de wereld - haar te veel wordt en ze zo haar carrière op lange termijn schaadt, zal ze niet aarzelen om in te grijpen. “Ik sluit niet uit dat ik in de toekomst een break neem als dat nodig is. Of dat ik gedurende een jaar een andere atletiekdi­scipline doe en daarna weer zevenkamp.” Hoogspring­en bijvoorbee­ld. Zoals het nu naar uitziet, lijkt het logisch dat ze het WK van 2019 en de Olympische Spelen van Tokio 2020 als zevenkamps­ter niet wil missen.

Ik ben niet bang om af en toe op mijn bek te gaan. Alleen zo ga ik vooruit

Nafi THIAM

En wat met dat wereldreco­rd?

Götzis 2018 bewijst nog maar eens: álles - elke discipline, het weer, de wind… moet meezitten, zodat twee dagen lang alles in de plooi valt. Lespagnard is overtuigd dat ze de komende twee jaar kan flirten met het wereldreco­rd, maar dan moet het gemiddelde van 5,2 trainingen per week wel omhoog.

Thiam blijft bij haar mantra: ze zit nog een flink stuk van het wereldreco­rd, dat spookt niet door haar hoofd. Thiam: “Ik heb mij nog nooit beziggehou­den met aan de ontbijttaf­el uit te rekenen hoeveel punten ik per discipline moet behalen en wat ik daarvoor moet doen om uit te komen op het wereldreco­rd. Dat is verloren energie. Roger maakt de rekensomme­tjes, ik zal wel trainen. Hij doet dat graag, en is daar sterk in.” Lespagnard: “Laten we beginnen met het Europees record, dat doet ze wel op het EK in Berlijn.” (lacht)

 ?? FOTO PHN ?? Thiam met een kus voor vriend Niels Pittomvils die geblesseer­d moest opgeven.
FOTO PHN Thiam met een kus voor vriend Niels Pittomvils die geblesseer­d moest opgeven.
 ?? FOTO'S BELGA/PHOTONEWS ?? Nafi Thiam schreeuwt het uit na haar fantastisc­he sprong over 2,01m.
FOTO'S BELGA/PHOTONEWS Nafi Thiam schreeuwt het uit na haar fantastisc­he sprong over 2,01m.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium