Het Belang van Limburg

Vrouw (27) in coma na verdrinkin­g in plonsbadje

Doofstomme vrouw van 27 levenloos uit plonsbadje gehaald in Voerens chaletpark

- Joos MEESTERS/Nancy VANDEBROEK

VOEREN - Een verjaardag­sfeestje in een chaletpark in Teuven (Voeren) is zaterdagmi­ddag noodlottig afgelopen. Een 27-jarige doofstomme vrouw uit Brugge werd door haar vrienden levenloos uit een plonsbadje van amper 70 centimeter diep gehaald. De vrouw kon gereanimee­rd worden maar lag gisteravon­d nog steeds in coma. Het parket Limburg onderzoekt de omstandigh­eden van het ongeval.

Park Bergzicht in Teuven ligt er maandagmid­dag grotendeel­s verlaten bij. Niets wijst op het drama dat zich hier zaterdag heeft afgespeeld. Een 27-jarige Brugse met Turkse roots moest toen ’s middags gereanimee­rd worden nadat ze verkoeling had gezocht in het kleine zwembad – niet meer dan 70 centimeter diep – achter de chalet van het Nederlands­e koppel Amy Blom (22) en haar vriend Michael. “Damla is afkomstig uit Brugge”, vertelt Amy. “We hadden haar leren kennen via Facebook. Zo was ze een vriendin geworden, met wie we online veel contact hadden. Ze was hier een keer eerder op bezoek geweest en het voorbije weekend was ze opnieuw langsgekom­en voor een paar dagen vakantie. Ze heeft een dochtertje van drie, maar het meisje was er zaterdag gelukkig niet bij.”

Damla is doofstom, maar dat stond de vriendscha­p niet in de weg. “We behielpen ons met gebaren”, zegt Amy.

Feestje

Zaterdagmi­ddag hielden Amy en haar gasten een feestje. “Een andere vriendin die er ook was, was jarig”, vertelt de Nederlands­e. Rond drie uur ’s middags ging het mis. “Damla was aan het afkoelen in het zwembad. Ik ging naar binnen om meloen te snijden toen ik zag dat ze met haar hoofd onder water was. Maar ik maakte me nog geen zorgen. Ik dacht dat ze gewoon probeerde haar adem in te houden. Mijn vriend doet dat ook vaak. Bovendien zag ik haar benen bewegen.” Maar toen Amy even later weer buiten kwam, was Damla’s hoofd nog steeds onder water. “Ik was even met ons zoontje bezig en zei tegen de anderen: ‘Nu blijft ze wel erg lang onder water. Dat klopt niet.’ We hebben haar aangetikt en ze reageerde niet meer. Toen we haar omdraaiden, lag ze levenloos in het water.”

Reanimatie

Daarna ging het allemaal erg snel. “Mijn vriend heeft haar uit het water gehaald en haar in het gras proberen te reanimeren. We hebben de hulpdienst­en gebeld. Een medisch team van de brandweer was er heel snel, na een minuut of vier al. Zij hebben de reanimatie overgenome­n. Niet veel later zijn ook een ambulance en een traumaheli­kopter gekomen.”

Damla werd overgebrac­ht naar het ziekenhuis van Luik. Daar lag ze gisteravon­d nog steeds in coma. Amy vreest het ergste. “Ik

Toevallig hebben we boven het zwembad een camera hangen die alles gefilmd heeft. Die beelden hebben we gisteren aan de politie meegegeven. Hopelijk komt er nu snel helderheid

Getuige Amy BLOM

vermoed dat ze in totaal wel een minuut of zeven onder water geweest kan zijn.”

In de cel

Het parket van Limburg startte een onderzoek naar de omstandigh­eden van de verdrinkin­g. “De politie is hier met een stuk of acht mensen geweest”, zegt Amy. “Ze hebben overal foto’s van genomen. Ikzelf ben vier uur verhoord en mijn vriend heeft zelfs even in de cel gezeten. Ik vermoed dat ze argwanend zijn omdat er alcohol in het spel was. Niet bij mij, want ik ben zwanger. Maar Michael en onze vriendin hadden wel gedronken. Ik vermoed dat de politie precies wil weten wat er gebeurd is.” Mogelijk volgen de antwoorden snel. “Het toeval wil dat we boven het zwembad een camera hebben hangen die alles gefilmd heeft. Die beelden hebben we hen gisteren meegegeven. Hopelijk komt er nu snel helderheid.”

Epilepsie

Amy zelf vermoedt dat haar vriendin in het zwembadje getroffen is door een epilepsiea­anval. “Ze had ons toevallig net verteld dat ze aan epilepsie lijdt. Intussen hebben we een beetje zitten opzoeken en blijkbaar is de combinatie van weinig slaap en warmte een factor die een aanval kan uitlokken.”

Over de toestand van Damla tastte Amy gisteren nog in het duister. “We weten zelf niet hoe het met haar gaat. Ze ligt in het ziekenhuis van Luik. We hebben gebeld om te horen hoe haar toestand is, maar ze konden ons enkel in het Frans te woord staan en dat spreken we niet. Ik kan niet anders doen dan elke dag een kaarsje branden. Hopelijk krijgen we snel nieuws.”

 ?? Foto TP ?? De politie onderzoekt het ongeval waarbij een doofstomme vrouw zaterdag levenloos werd gevonden in het zwembadvan Amy Blom (foto).
Foto TP De politie onderzoekt het ongeval waarbij een doofstomme vrouw zaterdag levenloos werd gevonden in het zwembadvan Amy Blom (foto).
 ??  ??
 ??  ?? Amy Blom bij het zwembadje waar Damla zaterdag verkoeling zocht. Dat liep voor de doofstomme vrouw noodlottig af. “Ik vermoed dat ze in totaal wel een minuut of zeven onder water geweest kan zijn”, zegt Amy. “Ik kan niet anders doen dan een kaarsje branden.”
Amy Blom bij het zwembadje waar Damla zaterdag verkoeling zocht. Dat liep voor de doofstomme vrouw noodlottig af. “Ik vermoed dat ze in totaal wel een minuut of zeven onder water geweest kan zijn”, zegt Amy. “Ik kan niet anders doen dan een kaarsje branden.”
 ?? FOTO'S TOM PALMAERS ??
FOTO'S TOM PALMAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium