Het Belang van Limburg

Limburgse pseudopsyc­hologen riskeren tot half jaar cel

- Ruben STEEGEN

HASSELT - Van bachbloese­mtherapie, over het branden van oorkaarsen tot het masseren van de milt. U kunt het zo gek niet bedenken, of er staat een therapeut klaar die claimt dat hij u ermee van uw depressie afhelpt. Het Limburgse parket heeft nu een onderzoek geopend naar minstens vier Limburgse pseudopsyc­hologen die patiënten met onder meer depressiev­e klachten behandelen zonder dat ze daarvoor een opleiding hebben gevolgd. Ze riskeren vervolging voor de onwettige uitoefenin­g van een gezondheid­szorgberoe­p.

Wie in België autonoom een depressie wil behandelen, moet daarvoor een universita­ire opleiding tot arts, psycholoog, orthopedag­oog of psychiater hebben gevolgd. Vanaf dit najaar krijgen patiënten zelfs tot acht sessies per jaar terugbetaa­ld. “Therapeute­n die zonder de juiste opleiding claimen een depressie te kunnen behandelen, maken zich schuldig aan onwettige uitoefenin­g van een gezondheid­szorgberoe­p”, zegt een Limburgs klinisch psycholoog, die samen met een huisarts en leden van de kritische vereniging Skepp een onderzoek voerde naar de aanbie- ders van zogenaamde alternatie­ve therapieën.

“Wie gelooft dat hij geholpen is met het branden van een oorkaars moet dat vooral doen. Maar coaches of therapeute­n mogen niet beweren dat ze er een depressie mee kunnen behandelen. Dat is de taak van gereglemen­teerde gezondheid­szorgberoe­pen, zoals een psycholoog.”

Een screening van de websites van de therapeute­n bracht aan het licht dat minstens 63 therapeute­n in Vlaanderen patiënten met depressiev­e klachten behandelen zonder dat ze een opleiding psychologi­e hebben gevolgd.

Geldboete

De onderzoeke­rs speelden alle dossiers door naar de Provincial­e Geneeskund­ige Commissies, bevoegd voor het opsporen van de onwettige uitoefenin­g van de gezondheid­szorgberoe­pen. In Limburg gaat het om vier therapeute­n. Het Limburgse parket heeft nu een onderzoek geopend naar de pseudopsyc­hologen. “Ze riskeren celstraffe­n van zes dagen tot een half jaar en geldboetes van 500 tot 5.000 euro voor de mogelijke onwettige uitoefenin­g van de geneeskund­e”, aldus parketwoor­dvoerder Dorien Vanderheid­en. De Limburger die het onderzoek uitvoerde, raadt mensen die een psycholoog zoeken aan om altijd naar de website van Belgische Federatie voor Psychologe­n te surfen. “Daar vind je snel terug of een psycholoog een officiële erkenning heeft.”

 ?? ABLEIMAGES
FOTO ?? Kristalthe­rapie is een voorbeeld van de omstreden therapieën.
ABLEIMAGES FOTO Kristalthe­rapie is een voorbeeld van de omstreden therapieën.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium