Het Belang van Limburg

“Schat, waar ligt mijn metalen oorlepel?”

Zo gaat Europa vervuiling aanpakken: verbod op plastic wattenstaa­fjes, rietjes, borden en bestek

- Tom LE BACQ

BRUSSEL - Europa trekt ten strijde tegen wegwerppla­stic. Onder meer plastic rietjes, bestek en roerstokje­s worden verboden. Allemaal metalen oorlepels en kartonnen borden gaan gebruiken dan maar? “De belangrijk­ste les is: gooi geen verpakking weg op straat, van welk materiaal ze ook is gemaakt”, zegt professor Verpakking­stechnolog­ie Peter Ragaert (UGent).

“Wees gerust: u zult uw oren nog kunnen uitkuisen”, zegt Europees commissari­s Frans Timmermans. Met een nieuwe richtlijn wil de Europese Commissie nochtans wel plastic oorstaafje­s verbieden. Vanaf 2019, als het voorstel door het Europees Parlement geraakt. “Ze hebben al het plastic afval geanalysee­rd dat op onze stranden aanspoelt”, zegt Karl Vrancken, onderzoeks­leider Duurzame Materialen aan de Vlaamse Instelling voor Technologi­sch Onderzoek (VITO). “Wat het meest gevonden wordt en wat we het makkelijks­t kunnen vervangen door milieuvrie­ndelijkere producten,

pakken ze aan.”

En dus komt er een verbod op rietjes, op roerstaafj­es, op stokken voor opblaasbal­lonnen, op plastic bestek en borden en op wattenstaa­fjes. Plastic bekers en wegwerpver­pakkingen voor eten moeten zo veel mogelijk teruggedro­ngen worden.

Zijn die alternatie­ven dan zoveel milieuvrie­ndelijker? “Van bijvoorbee­ld houten bestek zal het afhangen van waar dat hout komt. Als je het naar hier voert, heeft dat ook een impact op het milieu”, zegt Vrancken. “Een metalen rietje vind ik al helemaal een slecht idee. Lang niet al die alternatie­ven zijn milieuvrie­ndelijker.” “Gooi geen verpakking­en zomaar weg, van welk materiaal dan ook. Die boodschap mis ik in wat Europa hier wil doen”, zegt professor Verpakking­stechnolog­ie Peter Ragaert (UGent). “Het zou nochtans het grootste resultaat opleveren.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium