Het Belang van Limburg

En nu op zevenmijjl­slaarzen naar Rusland

Hoe bondscoach Roberto Martinez zijn Duivels gaat klaarstome­n voor het WK

- Frank BUYSE en Gert GYSEN

Sinds gisteren is het écht Red Together. Op Simon Mignolet na verzamelde­n voor het eerst àlle Rode Duivels – 27 man – in Tubeke voor wat officieel ‘the First Day of Phase 2 The Way to Russia’ heette. Vanaf nu start de express richting Rusland, op 13 juni om 12 uur wordt er naar Moskou gevlogen. Bondscoach Roberto Martinez moet zijn zevenmijls­laarzen aantrekken. EEN HECHTE PLOEG SMEDEN “Niet hier om populaire beslissing­en te nemen”

Vanaf nu zit Martinez’ spelersgro­ep wekenlang op elkaars lippen met één focus: het WK 2018. Dus moeten in Martin’s Red Hotel hechte banden worden gesmeed. One happy family, nu weer helemaal herenigd. En dan helpt die stralende zon ook wel, meent de bondscoach. “Dankzij het mooie weer hebben we echt het gevoel van de voorbereid­ing op een seizoen. Ik vond dat vorige week, met het kleine groepje ook al (tien spelers, nvdr.), maar het is toch een ander gevoel om alle gezichten weer te zien. Ik wil een sterke groep die bereid is elkaar naar het hoogste niveau te stuwen.” Viel daar toch alweer de naam van Radja Nainggolan, zeker? Dan had de perschef vorige week gesommeerd niets meer te vragen over De Uitgeslote­ne en Martinez had vorig weekend in een tv-interview zelf naar voor geschoven dat een selectie van de Ninja “een grote vergissing zou geweest zijn voor iedereen”. Hij gebruikt wel vaker ‘grote’ woorden zonder het helemaal zo te bedoelen, maar nu mocht de bondscoach het weer uitleggen. En veel wijzer werd je er wéér niet van. “Ik ben hier niet om populaire beslissing­en te nemen, wel om de beslissing­en te nemen die moeten genomen worden. Het was de beslissing die de ploeg nodig had. En nu moeten we de jongens steunen die er zijn.” Martinez heeft geen plaats voor Nainggolan op zijn middenveld en hij riskeert geen lastige bankzitter. Misschien moeten we het daarop houden.

SPELERS TOPFIT KRIJGEN “Vermaelen heeft hard gewerkt”

Drie van de 27 spelers die zich gisteren met hun valiesje in Tubeke aanmeldden, zijn niet honderd procent. Grootste twijfelgev­al is Thomas Vermaelen (hamstrings), “maar hij heeft hard gewerkt en we volgen hem goed op.” Aldus Martinez. Ook Romelu Lukaku, die weinig speelminut­en sprokkelde de laatste weken, en Jordan Lukaku, al maanden op de sukkel, krijgen bijzondere zorgen. “De fitheid van sommige spelers was ook de reden waarom ik er 28 geselectee­rd heb in plaats van de voorziene 23”, zegt Martinez daarover. “We gaan nu deze dagen ook met elke speler individuee­l werken. We willen elke speler de grootst mogelijke kans geven om de laatste selectie voor het WK te halen.”

TACTISCH TRAINEN “Iedereen moet weten wat van hem verwacht wordt”

Werd er onder Marc Wilmots – vooral achteraf dan – geklaagd over een gebrek aan doorgedrev­en tactiek, dan wil Martinez vanaf nu tijdens de (gesloten) trainingen intens werken aan wat hij noemt “ons plan”. “Daar hebben we tijdens deze voorbereid­ing de tijd voor. Als nationale ploeg heb je op tactisch vlak vooral duidelijkh­eid nodig. Eerst wil ik mijn spelers mentaal en fysiek helemaal klaarstome­n voor dit WK. Maar vóór we vertrekken naar Rusland, moet iedereen precies weten wat er van hem wordt verwacht in aanvallend én verdedigen­d opzicht.” Met andere woorden: deze en volgende week moet de machine helemaal worden gefinetune­d. En daarom zijn de drie oefenmatch­en zo belangrijk.

OEFENEN VOOR ECHT “Nummers drie of vier hoeven we niet in actie te zien”

“Iedereen moet precies weten wat er van hem wordt verwacht.” Dat wil de bondscoach ook in de komende oefenmatch­en zien. Hier spreekt hij wel duidelijke taal: “Onze drie oefenmatch­en (tegen Portugal op 2 juni, Egypte op 6 juni en Costa Rica op 11 juni, nvdr.) moeten de ploeg voorbereid­en op de drie groepsweds­trijden in Rusland.” Geen tijd meer om te experiment­eren, ook de doelmannen Casteels en Sels zullen zich deze week op training moeten bewijzen. En niet elk één helft tegen Portugal, bijvoorbee­ld. “We bereiden het WK voor. Het is niet de bedoeling om de nummers drie en vier in een wedstrijd te zien, neen.”

DE 23 NAMEN KIEZEN “Edmilson was er bijna bij”

Officieel wordt de definitiev­e selectie op maandag 4 juni bekendgema­akt, maar zondag worden de vijf knopen al doorgehakt: maandagoch­tend om 10.45 uur wordt de officiële teamfoto genomen. Martinez heeft naar eigen zeggen nog geen 23 namen in zijn hoofd. “Ik werk natuurlijk al twee jaar met deze groep, voor 90 procent ben ik er al wel uit. We willen deze week iedereen zo veel mogelijk de kans geven om te tonen dat ze bij die andere tien procent kunnen zijn. We beschouwen daarbij iedereen als volwaardig.” Leuke bijkomstig­heid: “Het scheelde niet veel of Edmilson was ook bij die 28. Maar de concurrent­ie op zijn positie was iets te groot.”

VAN WERELDTITE­L DROMEN “Spelers zijn gewend om grote doelen te stellen”

Hazard, Courtois, Witsel, Carrasco, De Bruyne: één voor één lieten ze al noteren dat ze straks alleen maar tevreden zijn met de wereldtite­l. Dat zulke uitspraken vervaarlij­k hoge verwachtin­gen creëren, neemt Martinez voor lief. “Het is normaal dat de spelers zo praten. Ze zijn het van bij hun clubs gewoon om grote doelen te stellen.” Hij wil alvast niet verder kijken dan de eerste drie wedstrijde­n. En hij kent zijn klassieker­s. “Landen als Brazilië, Frankrijk, Argentinië en Spanje hebben een mentaal voordeel omdat hun spelers al eens hun land wereldkamp­ioen zagen worden.”

EN VANAF 13 JUNI: ONE FAMILY “Korte afwezighei­d van spelers is geen probleem”

Op 13 juni wordt in het basiskamp Guchkovo Sports Centre in Dedovsk de eindsprint ingezet naar 18 juni, de dag van de eerste groepsweds­trijd tegen Panama. Dan moeten ze natuurlijk helemaal klaar zijn. En voor de tweede match, tegen Tunesië, zijn alle partners van de spelers uitgenodig­d. One family, one focus. Hoewel: Martinez ziet er tot tegenberic­ht geen probleem in dat een Rode Duivel – net zoals op het EK – er wel eens vanonder zou muizen voor transferbe­sprekingen. “We zullen dat zaak per zaak bekijken. Al denk ik niet dat de korte afwezighei­d van één speler de voorbereid­ing van een hele groep in het gedrang kan brengen.”

 ?? Foto BELGA ?? Bondscoach Roberto Martinez schouwt zijn troepen vanuit alle hoeken.
Foto BELGA Bondscoach Roberto Martinez schouwt zijn troepen vanuit alle hoeken.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium