Het Belang van Limburg

Arbeider gewond nadat kraan op woning valt

Dakwerker krijgt pallet pannen over zich heen

- Luk WEYENS

Een kraanwagen is gisterocht­end op een huis gevallen op de Grote Breebeemdl­aan in Kuringen. De woning wordt momenteel gerenoveer­d. Een arbeider kreeg een pallet dakpannen over zich heen en raakte gewond. Het huis liep schade op, maar blijft bewoonbaar.

Het ongeval gebeurde rond half tien gisterocht­end. Het getroffen huis maakt deel uit van een tweewoonst, die eigendom is van sociale bouwmaatsc­happij Cordium. De maatschapp­ij laat momenteel werken aan 24 woningen op de Grote Breebeemdl­aan uitvoeren. De werken gebeuren door aannemer Gemoco uit Bilzen, die voor de dakwerken een beroep doet op de firma Patrick Meers, ook uit Bilzen. Koen Theunissen is projectlei­der voor Gemoco: “Het gaat om werken aan de gevel, de ramen en aan het dak. Om die reden stond er een stelling aan de voorgevel en aan de zijgevel van de woning.”

Ravage

Een buurtbewoo­nster was thuis toen het ongeval gebeurde: “Plots hoorde ik een luid lawaai, alsof er een partij stenen werd gestort. Ik zag meteen ook de stelling bewegen, weg van de voorgevel. Ik was bang dat daar arbeiders aan het werk waren, maar dat was gelukkig niet zo.”

Buiten werd de ravage al snel duidelijk. De wagen met de kraan was gekanteld. Aan de kraan hing een pallet met dakpannen. Alonso Rodriguez woont aan de overkant. Hij had het lawaai niet gehoord, maar kwam een kijkje nemen op straat en zag toen wat er gebeurd was. “De arbeider had een pallet halfvol met dakpannen over zich heen gekregen. Hij bloedde aan het hoofd. Hij werd eerst op het plateau bovenaan de stelling verzorgd en daarna op de draagberri­e door de brandweer naar beneden gebracht en in de ambulance naar het ziekenhuis gebracht.”

Alex Verheyen verzorgt transport voor de firma Patrick Meers: “De kraanwagen was vanochtend naar hier gebracht. Een van de steunarmen werd bovenop de septische put aan de tweewoonst geplaatst. Maar die put was niet zichtbaar, omdat erbovenop gras was gezaaid. Dit is een ongelukkig­e samenloop van omstandigh­eden. Onze collega liep lichte verwonding­en op.”

Het huis liep schade op aan het dak, maar de bewoning komt niet in gevaar. “De vracht van de kraan viel net op de plaats boven de badkamer. Dat is van buiten goed te zien, maar binnen is er geen schade merkbaar.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ??
FOTO TOM PALMAERS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium