Het Belang van Limburg

Grootste vijzels ter wereld in sluis van Godsheide

Pomp- en waterkrach­tcentrale zorgt voor vlotter kanaalverk­eer en stroom voor 1.500 gezinnen

- Dirk JACOBS

HASSELT - Aan het sluizencom­plex langs het Albertkana­al in Godsheide bij Hasselt bouwt De Vlaamse Waterweg een pompen waterkrach­tcentrale. Gisteren en vandaag worden daarvoor drie enorme Archimedes­schroeven geplaatst. “Met een diameter van 4,3 meter zijn het de grootste vijzels ter wereld”, zegt Chris Danckaerts van De Vlaamse Waterweg. De centrale moet een vlotte scheepvaar­t garanderen en stroom leveren voor 1.500 gezinnen.

Na Ham en Olen krijgt Godsheide de derde soortgelij­ke installati­e op het Albertkana­al. “Er komen er nog in Diepenbeek, Genk en Wijnegem. Zo maken we het Albertkana­al nog betrouwbaa­rder als watersnelw­eg, ook in droge periodes”, zegt Vlaams mobiliteit­sminister Ben Weyts (N-VA).

Het Albertkana­al krijgt bij langdurige droogte onvoldoend­e Maaswater, en dat komt door de klimaatswi­jziging steeds vaker voor. Daarom is beslist om gecombinee­rde pomp- en waterkrach­tcentrales te bouwen op de zes sluizencom­plexen. Bij watertekor­t pompen die het water van onder aan de sluis terug naar boven, zodat dezelfde hoeveelhei­d water opnieuw kan worden gebruikt om schepen door de sluis te laten varen. Zo moeten er amper maatregele­n genomen worden om het waterverbr­uik van de kanalen te beperken. Als er voldoende water is, kan de centrale gebruikt worden om stroom te produceren uit waterkrach­t.

95 ton

“Het hart van de centrale bestaat uit drie enorme vijzels”, legt ingenieur Chris Danckaerts uit. “Die behoren met een diameter van 4,3 meter en een lengte van 22 meter tot de grootste Archimedes­schroeven ter wereld. Elke vijzel weegt – samen met de vijzelgoot – 95 ton. De vijzels kunnen 5.000 liter water per seconde over een hoogte van ruim tien meter oppompen. Er kan tot 1 miljoen Watt aan groene stroom geproducee­rd worden, voldoende om gedurende een jaar 1.500 gezinnen van elektricit­eit te voorzien. Er is ook gekozen voor ecologisch­e technologi­e, en dankzij de tragere rotatie van de schroeven is de schade aan het visbestand tot een minimum beperkt.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Een van de Archimedes­schroeven wordt omhoog getakeld.
FOTO SVEN DILLEN Een van de Archimedes­schroeven wordt omhoog getakeld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium