Het Belang van Limburg

Van Goghs zonnebloem­en verwelken

-

ANTWERPEN - Wetenschap­pers van de UAntwerpen hebben een revolution­aire technologi­e binnen de kunstwerel­d uitgevonde­n. Zonder monsters te nemen van een schilderij kunnen ze achterhale­n welke materialen en pigmenten de schilder gebruikte.

“We kunnen elke zone van een schilderij scannen. Zonder het kunstwerk aan te raken. Vroeger kon je soms geen monsters nemen in bepaalde delen van het schilderij omdat je anders schade zou berokkenen”, zegt Frederik Vanmeert, onderzoeke­r van UAntwerpen.

De onderzoeke­rs testten hun technologi­e al uit op ‘De Zonnebloem­en’ van Vincent van Gogh, en kwamen tot belangrijk­e conclusies voor de conserveri­ng en de toekomstig­e restaurati­e van het werk. “De lichter gekleurde delen van de bloemblaad­jes en de lichtgele achtergron­d van het schilderij zullen op termijn bruin-olijfgroen kleuren door de invloed van het licht en de vochtighei­d. Voor die deeltjes gebruikte de kunstenaar het pigment jaune citron, dat veel gevoeliger is voor kleurveran­dering.”

Grote musea in de hele wereld vragen intussen aan de onderzoeke­rs om belangrijk­e kunstwerke­n te bestuderen, zoals ‘Het Meisje met de Parel’ van Johannes Vermeer in Den Haag en ‘De Schreeuw’ van Edvard Munch in Oslo. “Iedereen wil via onze technologi­e weten hoe ze hun werken zo lang mogelijk aan het grote publiek kunnen tonen door ze in ideale omstandigh­eden te bewaren”, aldus onderzoeke­r Vanmeert.

 ?? FOTO REUTERS ?? De zonnebloem­en van van Gogh zullen verkleuren.
FOTO REUTERS De zonnebloem­en van van Gogh zullen verkleuren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium