Het Belang van Limburg

GEENS VOLHARDT NA AANSLAG IN LUIK

Minister van Justitie doorstaat vragenvuur

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL - Met een hem typerend technocrat­isch betoog drukte een bijwijlen emotionele justitiemi­nister Koen Geens (CD&V) donderdagm­iddag in de Kamer alle vragen rond zijn aanblijven de kop in. Oppositie én coalitiepa­rtner Open Vld reageerden teleurgest­eld. Zij willen meer antwoorden.

De afgelopen dagen kwam er heel wat kritiek, zowel van meerderhei­d als oppositie, op de beslissing van minister van Justitie Geens om Benjamin Herman penitentia­ir verlof toe te kennen. Zo bleek Herman zich tot twee maal toe niet aan de voorwaarde­n te hebben gehouden. In 2010 kwam hij te laat terug, in 2016 keerde hij zelfs helemaal niet meer terug naar de gevangenis. De politie pakte hem toen op na een nieuwe diefstal.

Niet lichtvaard­ig

Donderdagm­iddag in de Kamer moest minister Geens zich verdedigen tegen aanvallen uit alle richtingen. Volgens de minister was de beslissing om Herman verlof toe te kennen, wel degelijk weloverwog­en. “De recidive was de reden waarom hij nooit in voorlopige vrijheid is gesteld door de strafuitvo­eringsrech­tbank. Hij heeft 18 maanden lang geen enkel penitentia­ir verlof gekregen. Maar alle straffen opgeteld, zonder onderbreki­ng, liep zijn straf sowieso in 2020 af. In maart dit jaar is er een sociaal onderzoek gevoerd. Dat was gunstig. De moeder en zussen hebben op een positieve evolutie gewezen. Het gevaar om slachtoffe­rs te belagen, leek beperkt. Dit was geen beslissing die lichtvaard­ig werd genomen.”

Geens wees ook op de duizenden dossiers die elk jaar worden behandeld. “Volgens sommigen ben ik een lakse minister van Justitie, maar wij hebben net bijkomende mogelijkhe­den gecreëerd om vergunning­en en verloven in te trekken, dat heeft ervoor gezorgd dat het mislukking­spercentag­e (waarbij de voorwaarde­n niet worden nageleefd) is gestegen van 8 tot 1215%. Vroeger was dat 8 procent. Maar slechts in 1/5 van die gevallen, of zo’n 2 tot 3 procent is er ook sprake van recidive. Wil men dat risico niet nemen, dan moeten we alle gevangenen tot het einde van hun straf laten zitten, maar wat zal dan het risico zijn?”

Radicalise­ring

Dat Herman ondanks aanwijzing­en voor radicalise­ring, onder andere nog een rapport uit de gevangenis van afgelopen vrijdag, niet in de databank met geradicali­seerde gevangenen stond, verklaart Geens als volgt: “Er waren twee rapporten van de Staatsveil­igheid waarin de naam van de dader zijdelings werd vermeld. Zowel de Cel Extremisme binnen het gevangenis­wezen als het OCAD hebben na onderling overleg beslist dat de vermelding van de naam met het kleine zinnetje dat erbij staat, te licht woog om hem op de lijst te zetten.”

“Dat is nadien een noodlottig­e beslissing gebleken. Maar een belangrijk­ere vraag is of het een foute beslissing was? Nadien is het eenvoudig om te zeggen dat ze de verkeerde beslissing­en hebben genomen. De diensten die vandaag slapeloze nachten hebben omwille van de steek die ze ergens zouden hebben laten vallen, verdienen ook ons respect.”

Universite­it van criminalit­eit

Geens voelt zich dan ook niet politiek verantwoor­delijk voor wat er dinsdag in Luik gebeurde. Binnen de regering werd zijn positie ook nooit in vraag gesteld, klonk het gisteren in de Kamer. N-VA had het expliciet niet over Geens’ politieke verantwoor­delijkheid. Alleen coalitiepa­rtner Open Vld ging harder door, vooral omdat de minister met minder antwoorden kwam dan verhoopt. Zo vroeg Kamerlid Carina Van Cauter (Open Vld) eerder al om het strafuitvo­eringsbele­id te herbekijke­n, omdat het systeem van verlengde penitentia­ire verloven meer misbruik heeft opgeleverd. Stefaan Van Hecke (Groen) eist ook meer actie tegen de radicalise­ring in de gevangenis­sen, die hij “de universite­iten van de criminalit­eit” noemde.

Premier Michel (MR) belooft dat de regering werk zal maken van een analyse om te bekijken hoe het systeem van strafuitvo­ering kan worden verbeterd. “Wij voelen zowel de extreme droefheid als de commotie en woede bij de bevolking”, sprak Michel. “Elk jaar zijn er duizenden aanvragen voor penitentia­ire verloven die beoordeeld moeten worden door de bevoegde diensten. Wij zullen een analyse maken hoe we dat kunnen verbeteren. Ik lanceer daarom een oproep tot eenheid, over meerderhei­d en oppositie, om ons land sterker te maken. Dat is de grootste eer die we de slachtoffe­rs kunnen bewijzen.”

Geen ontslag

Alleen oppositiep­artij Vlaams Belang vroeg uiteindeli­jk het ontslag van Geens, maar daar denkt de minister niet aan. “Volharden op momenten dat het moeilijk gaat, is soms moeilijker dan op te geven. Na twee nachten slapen heb ik ervoor gekozen dat niet te doen. Uit de wil om beter te doen, haal ik de moed en de volharding om voort te gaan.”

 ??  ??
 ?? FOTO KRISTOF VADINO ?? Minister Geens tijdens de minuut stilte voor de slachtoffe­rs gisteren in de Kamer.Volharden op momenten dat het moeilijk gaat, is soms moeilijker dan op te geven. Na twee nachten slapen, heb ik besloten om dat niet te doenKoen GEENS, Minister van Justitie
FOTO KRISTOF VADINO Minister Geens tijdens de minuut stilte voor de slachtoffe­rs gisteren in de Kamer.Volharden op momenten dat het moeilijk gaat, is soms moeilijker dan op te geven. Na twee nachten slapen, heb ik besloten om dat niet te doenKoen GEENS, Minister van Justitie

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium