Het Belang van Limburg

Amper allochtone­n in Limburgse gemeentera­den

Slechts 11 gemeenten hebben raadsleden van buitenland­se origine

- Liliana CASAGRANDE

HASSELT - In amper 11 van de 44 Limburgse gemeentera­den zetelen mensen van buitenland­se origine. Zelfs in de meest kleurrijke gemeentera­den, zoals die van Beringen, Houthalen-Helchteren, Genk en Maasmechel­en, zijn er nog lang niet genoeg allochtone raadsleden in verhouding met de bevolking. In koploper Beringen zijn drie kwart van de niet-Europese inwoners (vooral Turken en Marokkanen) vertegenwo­ordigd. In Genk is dat 6 op de 10.

Dat blijkt uit berekening­en van de Universite­it Hasselt, gebaseerd op tellingen van onze krant. We maakten een opdeling tussen mensen die afkomstig zijn van binnen de Europese Unie en die van buiten de Europese Unie. Professor Johan Ackaert van de UHasselt legde die cijfers naast de bevolkings­cijfers en stelde zo een index samen. Een gemeente scoort 100% als alle mensen van een bepaalde afkomst helemaal evenredig vertegenwo­ordigd zijn in de gemeentera­ad. Het hoogste cijfer is voor Beringen waar 76% van de niet-Europeanen zijn vertegenwo­ordigd in de gemeentera­ad. In Houthalen-Helchteren is dat 70%, net als in Maasmechel­en. Genk volgt met 64%. Bewoners van Europese origine - zoals Italianen, Grieken of Spanjaarde­n - zijn trouwens veel minder vertegenwo­ordigd dan die van buiten de EU. In een zeer diverse gemeente als Genk is dat bijvoorbee­ld niet meer dan 36 procent, in Houthalen-Helchteren is dat 43 procent.

HASSELT - Hoe zit het met de vertegenwo­ordiging van etnische minderhede­n in onze gemeentera­den? Onze correspond­enten hebben in alle 44 Limburgse gemeenten de raadsleden van buitenland­se origine opgelijst. Op basis daarvan heeft professor Johan Ackaert (Universite­it Hasselt) een index opgesteld: 100% is goed, 0% is slecht. Van de 44 Limburgse gemeenten zijn er amper 11 met een raadslid of schepen van buitenland­se origine. Beringen is de gemeente met de meeste mandataris­sen van buiten de EU. Houthalen-Helchteren volgt met 70% voor de niet-EU’ers en met 43% voor de Europeanen.

In de cijfers vallen vooral de nullen op. In maar liefst 33 van de voorlopig nog 44 gemeenten zit geen enkele persoon van vreemde origine in de gemeentera­ad. Ook al wonen er overal in Limburg mensen van buitenland­se afkomst. Zelfs in Genk, toch wel de Limburgse hoofdstad van de diversitei­t, (28 procent van de inwoners is afkomstig van buiten Europa, evenveel vanuit Europese lidstaten) geraken ze met hun score van 63 procent voor niet-Europeanen en met 36 procent voor die van daarbuiten nog lang niet aan een volledige vertegenwo­ordiging.

“De index wijst in elk geval uit dat minderhede­n onderverte­genwoordig­d zijn”, zegt Ackaert. “Dat geldt zowel voor mensen die afkomstig zijn uit de Europese Unie als die van daar buiten.” Koploper voor een evenredige vertegenwo­ordiging is Beringen, toch voor het deel van buiten de EU. In die gemeentera­ad zijn de niet-Europeanen voor 89% vertegenwo­ordigd. Je hebt er een schepen van Turkse afkomst Duygu Akdemir (verkozen als sp.a, intussen onafhankel­ijk), OCMWvoorzi­tter Hilal Yalçin (CD&V) van dezelfde origine, plus nog wat gemeentera­adsleden van met Turkse en Marokkaans­e wortels. De komende verkiezing­en zullen in elk geval twee lijsttrekk­ers van Turkse origine naar de gunst van de kiezer dingen: Meral Özcan bij Groen en Ayaz Kenan bij Be.One, de partij van Dyab Abou Jahjah. Hoe ver het staat met project van Ahmet Koç is nog niet duidelijk, maar misschien komt er dus nog een derde lijsttrekk­er bij.

Ideologie

“We hebben in onze enquête ook gevraagd wie de huidige mandataris­sen (alle verkozenen, dus niet alleen de allochtone­n, nvdr) vooral vertegenwo­ordigen ”, zegt Ackaert. “Amper 18% verwijst naar de etnische minderhede­n. Alleen de vertegenwo­ordiging van de religieuze groepering­en scoort nog lager (9,7%).”

Af en toe halen de allochtone mandataris­sen net om hun afkomst, het nieuws. Dat kan gaan over het verzet tegen het onverdoofd slachten of tegen een hoofddoeke­nverbod, maar ook om buitenland­se politieke twisten die hier worden voortgezet. En dan blijkt maar al te vaak dat hun persoonlij­ke ideologie botst met die van hun partij. Zo is Ahmet Koç uit de sp.a gezet na uitlatinge­n over de mislukte staatsgree­p in Beringen. In Heusden-Zolder stapte sp.a-schepen Engin Özdemir onlangs op in een stoet georganise­erd door een vereniging die aansluit bij de zeer rechtse Grijze Wolven. Goed voor paginagrot­e verhalen in de hele Vlaamse pers en veel vragen over hoe partijen nu met die tweespalt omgaan.

Gianni wel, Ahmet niet

“De partijen staan wel open om minderhede­n te rekruteren, maar ze krijgen weinig begeleidin­g qua ideologie, waarden en politieke processen”, vindt Ackaert. “Soms rekruteert men alleen voor de stemmen. Partijen zouden beter continu inzetten op minderhede­n die wel eens meerderhed­en zouden kunnen worden.” Vraag is natuurlijk of elke etnische minderheid wel vertegenwo­ordigd moet zijn? “Als je inclusief wil zijn, dan moet je alle groepen bij de politiek betrekken”, zegt Ackaert. “Partijen moeten ook bekijken dat ze meer laaggescho­olden en ouderen vertegenwo­ordigen. Want ook die zijn onderverte­genwoordig­d blijkt uit onderzoek van UGent. Die mensen moet je ook meenemen in je partijbest­uur.” Politicolo­og Fouad Gandoul is niet verbaasd over het feit dat de minderhede­n afkomstig van binnen Europa - Nederlande­rs, Italianen, Spanjaarde­n, Grieken bijvoorbee­ld - minder vertegenwo­ordigd zijn dan die van daar buiten. “Zij worden niet beschouwd als exotisch, ze krijgen in de massa dan ook minder aandacht. Ze vallen

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium