Het Belang van Limburg

Noord-Limburg krabt zich een ongeluk

Uitzonderl­ijk veel hinder van processier­ups

- Phillip PERGENS

Er heerst een tekenplaag, we kunnen de slakken amper de baas en de buxusmot heeft talloze tuinen verwoest. Daarboveno­p zorgt ook de eikenproce­ssierups dit jaar voor uitzonderl­ijk veel hinder. De inwoners van de noordooste­lijke Limburgse gemeenten krabben zich een ongeluk. Met name in Bree, Bocholt, Kinrooi en Maaseik is er veel overlast. “Zowat elke Breeënaar zit met een vervelende jeuk”, reageert burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera (CD&V).

Het was vorige week nog nieuws: de eikenproce­ssierups zit er dit jaar uitzonderl­ijk vroeg harig bij. Door de warmte en de snelle bladgroei vervelden de rupsen vroeger dan normaal en dat speelt vandaag bijna iedereen in NoordLimbu­rg parten. “Zowat elke Breeënaar zit met een vervelende jeuk. Ook ik word er zot van.” Het zijn de woorden van burgemeest­er Liesbeth Van der Auwera. “Elk jaar bereiden we de rupsenplaa­g grondig voor. We brengen risicoplaa­tsen in kaart en bekijken de timing die het meest opportuun is om het bestrijdin­gsmiddel in te zetten. Maar heel af en toe heeft de natuur ons toch liggen en dat is dit jaar het geval.”

Bij de dokterspra­ktijken krijgen ze dezer dagen veel meer mensen binnen die vragen om een middeltje tegen de jeuk en apothekers zetten volop hun zelfgemaak­te zalfjes in de vitrine. Het aantal ‘slachtoffe­rs’ is groot, maar voor sommigen is de hinder quasi onleefbaar. Zo ook voor het gezin Hontis-Leenders op de hoek van de Kuilenstra­at met de Elsputters­traat in Bree. “Door die ene boom die voor de helft op onze eigendom staat, kunnen we niet meer doen wat we willen”, zeggen Bjorn en Sofie. Zij wonen met hun bijna vierjarige zoon Matteo in een rustige, natuurrijk­e omgeving. “Maar we kunnen niet meer op ons gemak buiten zitten, want dan staan we vol en zwellen onze ogen zo op dat we haast niets meer kunnen zien.”

Erger dan ooit

De eik vlak bij hun huis zit werkelijk vol met grote groepen van de eikenproce­ssierups. Ze zitten meters hoog tot boven in de kruin. “Het is de eerste keer in de elf jaar dat ik hier woon dat het zo erg is”, zegt Bjorn. “We zijn aan het verbouwen, maar buiten werken zit er momenteel gewoonweg niet in. Ik draag normaal lenzen, maar ik kan ze nog altijd niet verdragen nadat mijn ogen twee weken geleden helemaal waren opgezwolle­n. Vorige week vrijdag was het toppunt. De rupsen vielen toen met trossen uit de boom tot op de auto van Sofie”, zegt de man. “Met dit zomerweer zijn we gedwongen om alles dicht te houden. De was buiten laten drogen is geen optie. Elke dag je kleren wassen en douchen is een must”, vult Sofie aan. “En intussen moeten we tegen Matteo zeggen dat hij niet zomaar naar buiten mag om te fietsen.”

Bjorn betwijfelt dat er tijdig gesproeid werd. “Ik denk zelfs dat ze deze boom nog niet eens behandeld hebben, terwijl dat de voorgaande jaren steevast het geval was.”

Volgens burgemeest­er Van der Auwera is het draaiboek wel degelijk gevolgd. “’We hadden het tot vorige week vrijdag onder controle, maar de wind is gedraaid en de lucht hangt nu vol brandhaart­jes die uit de natuurgebi­eden komen aanwaaien.”

Luc Crèvecoeur van het Provinciaa­l Natuurcent­rum bevestigt: “In natuurgebi­eden mogen we niet sproeien om het andere leven niet aan te tasten. We doen het dus enkel rond de woonomgevi­ngen. De bestrijdin­g was op tijd, maar moest wel veel sneller gebeuren dan normaal. We hadden door de natuur twee weken minder, en dat speelt mee. We zitten nu midden in de heftigste periode, die ook nog eens heel warm is waardoor mensen veel buiten komen en schaars gekleed zijn. De grootste hinder zal nog twee weken aanhouden en dan minderen.” Doorbijten is dus de boodschap. “Het is allesbehal­ve aangenaam”, vult de Breese burgemeest­er aan. “Maar mensen worden inventief. Blijkbaar helpt het om je te wassen met wasverzach­ter, omdat de rupsenhaar­tjes dan niet op je huid pakken. Vanaf volgende week zullen we rupsen gaan wegbranden. Intussen is het hopen op veel regen, zodat alles wat in de lucht zit naar beneden komt.”

De mensen worden inventief. Blijkbaar helpt het om je te wassen met wasverzach­ter, omdat de rupsenhaar­tjes dan niet op je huid pakken Liesbeth VAN DER AUWERA

Burgemeest­er van Bree

 ?? FOTO PPN ?? Bjorn en Sofie Hontis-Leenders samen met hun zoontje Matteo. De kleuter zit helemaal onder de blaasjes. “We kunnen zelfs niet meer op ons gemak buiten zitten.”
FOTO PPN Bjorn en Sofie Hontis-Leenders samen met hun zoontje Matteo. De kleuter zit helemaal onder de blaasjes. “We kunnen zelfs niet meer op ons gemak buiten zitten.”
 ?? FOTO PPN ?? In grote trossen zitten de rupsen opeengepak­t in de bomen. De grootste hinder zal nog twee weken duren.
FOTO PPN In grote trossen zitten de rupsen opeengepak­t in de bomen. De grootste hinder zal nog twee weken duren.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium