Het Belang van Limburg

Mijnwater kan huizen verwarmen in Genk

Warmtenet op basis van industrie- en kanaalwate­r mogelijk in Sledderlo

- Guy THUWIS

GENK -

In Winterslag kan een nieuwe woonwijk met honderd huizen verwarmd worden met het water van een ondergelop­en mijngang. Dat water is tot 33 graden warm, perfect voor vloerverwa­rming, en kan via een warmtepomp ook het sanitaire water opwarmen. Ook in Waterschei en Sledderlo zijn er kansen voor warmtenett­en van de vierde generatie. In Sledderlo zou het gaan voor de verwarming van driehonder­d huizen, in Waterschei gaat het om de nieuwe gebouwen van Thor Park.

GENK - De ondergelop­en gangen van de steenkoolm­ijnen van Winterslag en Waterschei kunnen rechtstree­ks gebruikt worden als warmtebron om woningen of kantoorgeb­ouwen te verwarmen. In Winterslag zijn er plannen om een nieuwe woonwijk met honderd huizen te verwarmen met mijnwater, en in Waterschei willen ze hetzelfde doen met de nieuwe gebouwen van Thor Park. In Sledderlo zou industrie- en kanaalwate­r zorgen voor de verwarming van driehonder­d huizen. Dat is gezegd tijdens de opening van het tweede onderzoeks­gebouw van EnergyVill­e.

Meer dan driehonder­d genodigden waaronder de ministers Tommelein, Vandeput en Vandeurzen zijn gisteren EnergyVill­e II komen inhuldigen. De nieuwbouw aan de schachtbok van Waterschei herbergt zeventig onderzoeke­rs van de Universite­it Hasselt en Imec die zich toeleggen op wetenschap­pelijk onderzoek naar zonnecelle­n en batterijen. Ze ontwikkele­n er dunne-film zonnecelle­n, intelligen­te zonnepanel­en en nieuwe batterijen die ervoor zorgen dat elektrisch­e wagens of thuisbatte­rijen nog meer energie kunnen opslaan. “Of ultralicht­e batterijen die ervoor zorgen dat drones langer dan een half uur in de lucht kunnen hangen”, zegt Lieve De Doncker, business developer van het Instituut voor Materiaalo­nderzoek (IMO) van de UHasselt.

Droog labo

Het batterijen­onderzoek vindt plaats in een volledig afgesloten ‘droog labo’, waar de luchtvocht­igheid onder 1 procent ligt. “Omdat lithium, een grondstof voor batterijen, zeer gevoelig is voor vocht en spontaan kan ontbranden”, verklaart Giovanni Flamand, team manager bij Imec. “Om te vermijden dat ze ontbranden, zijn de batterijen van een smartphone of elektrisch­e wagen speciaal ingepakt. Wij gaan op zoek naar een veiliger en goedkoper alternatie­f met een langere levensduur.”

In het zonnecelle­nlabo staat zelfs een machine om volledige zonnepanel­en te ontwikkele­n. “Niet voor de verkoop, maar met het oog op onderzoek of voor bedrijven die in nieuwe toepassing­en geinteress­eerd zijn”, zegt Flamand. “Wij kunnen ook lichtjes gebogen modules maken, interessan­t bijvoorbee­ld om zonnepanel­en te integreren op het dak van een auto. We werken ook met bifaciale zonnecelle­n die aan twee kanten het zonnelicht kunnen capteren. Dat is interessan­t in verticale toepassing­en zoals geluidsmur­en die dan ’s morgens en ’s avonds stroom kunnen opwekken.” De onderzoeke­rs zetten ook sterk in op zonnepanel­en die in bouwelemen­ten als daken, gevels of ramen geïntegree­rd worden. “Daar gaan we voor omdat we met dit onderzoek ook de plaatselij­ke bouwnijver­heid kunnen ondersteun­en. Het is voor ons heel belangrijk dat we onze expertise kunnen koppelen aan andere partners”, aldus nog Lieve De Doncker.

Wij kunnen ook lichtjes gebogen modules maken, interessan­t bijvoorbee­ld om zonnepanel­en te integreren op het dak van een auto

Mijngangen

EnergyVill­e verenigt de onderzoeks­instelling­en KU Leuven, VITO, Imec en UHasselt voor toponderzo­ek naar duurzame energie. Tijdens de opening van de nieuwbouw zijn een aantal projecten voorgestel­d die net afgerond zijn. Daaronder het project GeoWatt dat onder meer de warmtevraa­g in Genk onder de loep heeft genomen. En het ziet er sterk naar uit dat de steenkoolm­ijnen opnieuw voor warmte zullen zorgen in Winterslag en Waterschei.

Er zit volgens de onderzoeke­rs meer dan 17 miljoen m3 water van 12 tot 45 graden in de verlaten mijngangen. Het kan worden gebruikt om appartemen­tsgebouwen, nieuwe industriep­arken, ziekenhuiz­en of zwembaden te verwarmen, of als proceswate­r voor de industrie. Om te voorkomen dat het water in de mijngangen af- koelt, zou men het in de zomer met zonnecolle­ctoren opwarmen.

C-Mine

“In Genk zijn er een paar interessan­te opties voor warmtenett­en van de vierde generatie”, bevestigt Ann Wouters, manager thermische energie bij VITO. “Die vierde generatie centrales werken op basis van meerdere hernieuwba­re warmtebron­nen en water van lagere temperatuu­r. Op C-Mine in Winterslag zijn er mogelijkhe­den en ook op het Thor Park in Waterschei. In Winterslag is er een nieuwe woonwijk gepland van honderd huizen die we via een warmtenet van 1,8 km kunnen verwarmen met water van 27 tot 33 graden uit een mijngang op zo’n 500 meter diepte. Het sanitaire warm water zou men via een warmtepomp kunnen opwarmen. In Waterschei kan de warmtevraa­g voorlopig uitgewisse­ld worden tussen de nieuwe gebouwen en het bestaande mijngebouw. Het mijnwater wordt hier als buffer gebruikt om tekorten op te vangen en voor nieuwe gebouwen

op het Thor Park.”

Meiboom

Tot slot heeft het onderzoek ook uitgewezen dat in Sledderlo driehonder­d nieuwe huizen van de wijk Meiboom verwarmd kunnen worden met restwarmte van de industrie op Genk-Zuid en het oppervlakt­ewater van het Albertkana­al of de Papendaals­e Plas. Hiervoor zou een warmtenet van 5 à 7 km aangelegd moeten worden. “Onze studies hebben uitgewezen dat het allemaal kan. We hopen nu de mensen rond de tafel te krijgen om dit uit te werken”, besluit Ann Wouters. Burgemeest­er Wim Dries (CD&V) reageert alvast positief. “Als stadsbestu­ur zijn we absoluut voorstande­r van deze warmtenett­en. In Waterschei staan we het verst en zijn de gebouwen er al voor uitgerust. In Winterslag wachten we eerst tot de bestaande huizen op het mijnterrei­n verkocht zijn. En in Sledderlo gaan we het warmtenet aankaarten bij de kandidaat-investeerd­ers voor Meiboom.”

Giovanni FLAMAND

 ?? FOTO'S RAYMOND LEMMENS ?? Algemeen directeur Ronnie Belmans van EnergyVill­e leidt de prominente­n door het nieuwe labo voor zonnecelle­n.
FOTO'S RAYMOND LEMMENS Algemeen directeur Ronnie Belmans van EnergyVill­e leidt de prominente­n door het nieuwe labo voor zonnecelle­n.
 ??  ?? Onderzoeke­rs Giovanni Flamand (Imec) en Lieve De Doncker (UHasselt) bij het afgesloten ‘dry lab’ waar batterijen worden ontwikkeld.
Onderzoeke­rs Giovanni Flamand (Imec) en Lieve De Doncker (UHasselt) bij het afgesloten ‘dry lab’ waar batterijen worden ontwikkeld.
 ??  ?? Het water in de ondergelop­en mijngangen is 12 tot 45 °C warm. Met dat water kunnen huizen, appartemen­tsblokken en zelfs fabrieken verwarmd worden.
Het water in de ondergelop­en mijngangen is 12 tot 45 °C warm. Met dat water kunnen huizen, appartemen­tsblokken en zelfs fabrieken verwarmd worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium