Het Belang van Limburg

Italië heeft een regering, met Conte als premier

- Liliana CASAGRANDE

ROME - Italië heeft een regering. Professor Conte, die zondag na een paar dagen onderhande­len de handdoek al in de ring wierp, wordt nu toch premier van een coalitie tussen het rechtse Lega en de populisten van M5S. Anti-euro-professor Savona – de oorzaak van de impasse – krijgt de bevoegdhei­d Europese Zaken toebedeeld. Tria, de man die Financiën mag leiden, is trouwens een adept van Savona.

In Italië waren de laatste dagen eigenlijk twee regeringen tegelijk in de maak. President Mattarella had maandag namelijk ook al Carlo Cottarelli aan het werk gezet. Cottarelli heeft voor het IMF gewerkt en staat bekend als iemand die de Europese begrotings­regels wel zou volgen. Terwijl M5S en Lega net niet willen weten van die regels. Zondag had de president zijn veto gesteld tegen de regering die Lega wilde vormen samen de Movimento 5 Stelle omdat Paolo Savona, minister van Financiën zou worden. De 81-jarige Savona staat bekend om zijn anti-euro-plannen en de president vreesde dat de nieuwe regering wel eens uit de eurozone zou willen stappen. Het njet van Mattarella zorgde ervoor dat Luigi Di Maio van M5S zondag nog opriep om de president af te zetten. De Italianen moesten ook zaterdag – op de Dag van de Republiek – op straat laten horen wat ze van de president vonden.

Boze Juncker

Giovanni Tria, de minister die nu de post Financiën krijgt, staat trouwens ook bekend als een vijand van Berlijn en als adept van Savona. Savona zelf mag zich trouwens bezighoude­n met Europese Zaken, wat nog voor flink wat crisissen zal zorgen. Europees Commissiev­oorzitter Jean-Claude Juncker reageerde gisteren al meteen erg scherp. “Italianen moeten stoppen met Europa de schuld te geven. Ze hebben meer werk en minder corruptie nodig.” Lega-kopman Salvini krijgt Binnenland­se Zaken, Luigi De Maio van M5S krijgt het departemen­t Werk. Ze zijn ook alle twee vicepremie­r. Vraag is of de politieke nieuweling Giuseppe Conte ook wel iets te zeggen zal hebben in zijn eigen regering. Conte is bij de verkiezing­en niet opgekomen, hij zat wel in de regeringsp­loeg waar de populisten van M5S mee naar de verkiezing­en zijn getrokken.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Nieuwbakke­n premier Giuseppe Conte maakt bekend dat Italië een nieuwe regering heeft.
FOTO EPA-EFE Nieuwbakke­n premier Giuseppe Conte maakt bekend dat Italië een nieuwe regering heeft.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium