Het Belang van Limburg

Achteraf

- Door Timmie van Diepen

Pieter De Crem had het zijn partij bij de regeringsv­orming in 2014 nog afgeraden. Kies niet voor Justitie, want dan ben je op voorhand verloren. Toch kwam het departemen­t vier jaar geleden in handen van CD&V en professor fiscaal recht Koen Geens. De afgelopen dagen gebeurde net dat waar De Crem vier jaar geleden voor waarschuwd­e: Geens belandde bij de eerste de beste crisis in het voorspelba­re oog van de storm. Een risico dat je altijd loopt op Justitie, een portefeuil­le die niet drijft op exacte wetenschap, maar waar menselijke beoordelin­gen het verschil maken. In dit geval helaas tussen leven en dood.

Benjamin Herman, die nog tot 2020 in de cel zat, vroeg en kreeg penitentia­ir verlof. Ook al had hij in 2016 de voorwaarde­n niet nageleefd en een nieuwe diefstal gepleegd. Dinsdag kreeg hij een nieuwe kans, nadat zijn familie aangaf dat hij op de goede weg was. Ook de veiligheid­sdiensten roken geen onraad. Zowel de Cel Extremisme in de gevangenis­sen als terreurorg­aan OCAD achtten zijn radicale gedrag ongevaarli­jk.

Die beoordelin­gen blijken achteraf fatale fouten. Daarvoor draagt Geens nu eenmaal de politieke verantwoor­delijkheid. Maar kan de minister ook echt iets kwalijk worden genomen? Heeft zijn beleid dit drama in de hand gewerkt? Heeft hij niet genoeg gedaan om de waanzinnig­e daad van dinsdag te voorkomen? Op die vraag kunnen we met de kennis van vandaag onmogelijk bevestigen­d antwoorden. Achteraf is het altijd gemakkelij­k om beslissing­en uit het verleden te bekritiser­en. De Duitsers bedachten er het prachtige woord Hineininte­rpretierun­g voor. Net dat mogen we in dit dossier niet doen, want na alle emotie van dinsdag dreigt de ruimte voor nuance te verdwijnen. Veel mensen willen een duidelijk antwoord, maar dat is er in deze zaak niet. Penitentia­ire verloven dragen nu eenmaal het risico van mislukking in zich. Ze dienen om gevangenen voor te bereiden op hun terugkeer naar de samenlevin­g. Om te gaan solliciter­en, zich te re-integreren. In slechts 2 tot 3 procent van de gevallen is er sprake van recidivism­e. Willen we dat risico helemaal uitsluiten, dan moeten we alle veroordeel­den tot het einde van hun straf tussen vier muren zetten. Met het gevolg dat ze totaal vervreemd de gevangenis­poort buitenwand­elen en het risico op herval nog veel groter is. Zijn er dan geen verbeterin­gen mogelijk? Toch wel. De aanpak van geradicali­seerde gevangenen is ondermaats. Hun begeleidin­g nagenoeg onbestaand. Een celstraf in ons land staat nog al te vaak gelijk aan een moderne vergeetput. In dat opzicht moeten we ook eerlijk zijn met onszelf. Als we vandaag honderd burgers zouden vragen of ze meer belastinge­n willen betalen om onze gevangenis­sen op te waarderen, zal het gros weigeren. Net die houding zouden we met de kennis van vandaag beter hineininte­rpretieren.

De beoordelin­gen over Benjamin Herman blijken nu fatale fouten, maar achteraf is het altijd gemakkelij­k om beslissing­en uit het verleden te bekritiser­en

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium