Het Belang van Limburg

Dader was hulpje radicale gevangenen

-

LUIK - Benjamin Herman (31) was in de gevangenis de boodschapp­enjongen van een groep geradicali­seerde gevangenen. Dat staat in het rapport dat vorige week nog werd opgemaakt in de gevangenis van Marche-en-Famenne. Hij had daarbij contact met minstens twee mannen, die betrokken waren bij de aanslagen van Parijs en Brussel.

Het rapport, dat onze zusterkran­t Het Nieuwsblad kon inkijken, is opgesteld op vrijdag 25 mei. Aan de kwartierch­ef was gevraagd om Yassin Dibi (31) een week te observeren: een geradicali­seerde gevangene die uit een geïsoleerd regime terugkeerd­e. De chef vermeldde Herman als één van diens contacten. Volgens het rapport was Herman een boodschapp­enjongen tussen anderen. “Het blijkt dat Herman een brug vormt tussen gedetineer­den.”

“Het klopt dat hij contact had met een groep geradicali­seerden”, bevestigen cipiers. “De belangrijk­ste was ongetwijfe­ld Yassin Dibi.” De beroepscri­mineel moet voor gewapende overvallen 27 jaar uitzitten, maar werd in de cel een geradicali­seerde moslim. Hij is bovendien een kompaan van Khalid El Bakraoui, die in 2016 de aanslag in metrostati­on Maalbeek pleegde. “Herman keek enorm op naar Dibi. Ze stonden altijd bij elkaar. Wat gezegd werd, weten we niet. Toen we Dibi de dag na het drama in Luik uit zijn cel haalden voor het ontbijt, had hij een grote grijns op zijn gezicht. Voor ons was het duidelijk: zijn leerling had zich onderschei­den.” Volgens het rapport en de cipiers had Herman ook contact met twee mannen die betrokken waren bij de aanslagen van Parijs: de Algerijn Jamal Eddine Ouali (42) en Mohamed Bakkali (27). Bakkali werd zes maanden geleden naar een andere gevangenis overgeplaa­tst. De kwartierch­ef schreef in zijn rapport geen aanbevelin­gen. Ook niet om het verlof van Herman twee dagen later tegen te houden. “Dat is de taak van de directie.”(cel,

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium