Het Belang van Limburg

Plastic Attack zet aanval in op Limburgse supermarkt­en

Oproep om overbodig plastic achter te laten aan winkels in Hasselt, Genk en Lommel

- Hanne DE BELIE

HASSELT - Plastic Attack richt zaterdag voor het eerst zijn pijlen op Limburg. Het burgerinit­iatief roept op om in Hasselt en Genk overbodige plastic verpakking­en achter te laten aan de supermarkt. Ook Lommel doet mee, met actrice Katrien De Ruysscher – dokter Judith uit ‘Thuis’ – als uithangbor­d. “Het is een symbolisch protest om het bewustzijn van overmatig gebruik van plastic te vergroten”, zegt ze.

Plastic Attack is een internatio­naal initiatief dat winkelkete­ns, voedingsbe­drijven en politici oproept om snel iets concreets te doen aan de afvalberg en de plastic soep in onze oceanen. Zaterdag 2 juni is de tweede grote Plastic Attack in België, in meer dan 100 winkels in 27 verschille­nde gemeenten. Ook drie Limburgse gemeenten doen voor het eerst mee: Hasselt, Genk en Lommel. “We willen aan de supermarkt­en duidelijk maken: het kan en móet beter”, zegt Katrien De Ruysscher, actrice in de populaire Eénsoap ‘Thuis’ en gezicht van de actie in Lommel. “Het is heel moeilijk om plastic te mijden in de supermarkt, omdat alles al verpakt is. Ik neem zelf geen zakjes meer om mijn groenten en fruit in te doen: ik kleef de sticker gewoon op de losse stuks. Maar andere voedingsmi­ddelen, zoals koekjes of nootjes, zijn verpakt in plastic. Je kan zelf veel proberen te doen, maar de verantwoor­delijkheid ligt ook bij de winkels en de fabrikante­n. Dat wil Plastic Attack onder de aandacht brengen.”

Overbodig

De actrice vat zaterdagvo­ormiddag post aan de Lommelse Alma en Colruyt, om klanten aan te sporen om hun plastic achter te laten. “We gaan buiten aan enkele supermarkt­en met lege winkelkarr­en staan, waarin klanten hun plastic verpakking­en kunnen achterlate­n”, legt De Ruysscher uit. “Aan het einde van de actie geven we het plastic gewoon terug aan we winkel. We hopen dat mensen gaan beseffen hoeveel overbodig plastic er eigenlijk wel is. We delen ook stoffen zakjes uit, die de klanten kunnen gebruiken om hun groenten en fruit in te doen. Als we consequent neen zeggen tegen de overbodige zakjes, is dat een kleine stap. Op termijn zal het wel zijn vruchten afwerpen. Er moeten nog veel stappen gezet worden, maar ik heb wel het gevoel dat er veel aan het bewegen is.”

Volhouden

Zelf heeft de actrice er ook al een Afvalvrij Mei (zie kader) op zitten. “Mijn doel was voedselver­spilling tegengaan”, zegt ze. “Daar ben ik thuis heel erg mee aan de slag gegaan. We hebben ons ook een SodaStream (een toestel om zelf bruiswater te maken, nvdr.) aangeschaf­t. Omdat we aan een boerderij wonen, is mijn zoon verse melk in glazen flessen gaan halen. Op die manier hadden we veel minder afval. Het vraagt een inspanning, maar geeft ook voldoening als het lukt. Nu moeten we proberen om het vol te houden.”

Het is heel moeilijk om plastic te mijden in de supermarkt, omdat alles al verpakt is. Daar moeten winkels en fabrikante­n wat aan doen

Katrien DE RUYSSCHER

Actrice

→ Plastic Attack, zaterdag 2 juni van 10 tot 11.30 uur aan Alma en Colruyt in Lommel, aan Albert Heijn en Colruyt in Genk en aan Colruyt, Aldi en Hypermarkt Carrefour in Hasselt.

 ?? FOTO BELGA ?? In verschille­nde andere steden, zoals hier in Berlijn, werden winkels al ‘slachtoffe­r’ van een plastic attack.
FOTO BELGA In verschille­nde andere steden, zoals hier in Berlijn, werden winkels al ‘slachtoffe­r’ van een plastic attack.
 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium