Het Belang van Limburg

Mei allicht ook volgend jaar weer plasticvri­j

-

HASSELT - Mei Plasticvri­j en Afvalvrij Mei zijn afgelopen. Twee bewustword­ingscampag­nes rond afval, die met minstens 60.000 deelnemers een groot succes waren. Maar de strijd tegen plastic is nog lang niet gestreden. Naast de Plastic Attack van zaterdag komt er wellicht ook een tweede editie van Mei Plasticvri­j.

“Mei Plasticvri­j is een begrip geworden”, reageert een tevreden Ineke Van Nieuwenhov­e, één van de drie vrouwen achter de actie. “Er is bewustword­ing gecreëerd. We horen van heel veel mensen dat ze er nooit bij hadden stilgestaa­n hoeveel plastic ze verbruiken. Ze hebben nieuwe gewoontes aangeleerd: van zelf zakjes mee naar de winkel nemen tot een drinkbus in de plaats van plastic flesjes gebruiken. Nu hopen dat ze het volhouden.”

“We hebben wat teweeggebr­acht”, zegt ook Kris Somers van Limburg.net, die Afvalvrij Mei op touw zette. “Niet enkel de campagnes werden belicht, er was ook de statiegeld­discussie en de maatregele­n die Europa tegen plastic neemt. Het heeft zeker geleefd. De bewustword­ing is er. Al is het vooralsnog te vroeg om dit in de afvalcijfe­rs te zien.”

Geen zakjes meer

Ook de supermarkt­en merken dat klanten bewuster met afval bezig zijn. “De mentalitei­tswijzigin­g is al een tijdje aan de gang”, zegt Roel Dekelver van Delhaize. “Zo krijgen we meer en meer vragen en suggesties over verpakking­en. Dat is een nieuw fenomeen. Daarom gaan wij vanaf september plastic zakjes voor groenten en fruit vervangen door papier of katoen.”

Bij Carrefour worden klanten aangespoor­d om met eigen bakje naar de versafdeli­ng te komen. “Er is al een tijdje een heel proces in beweging”, zegt woordvoerd­er Baptiste van Outryve. “Het start meestal met enkele overtuigde personen per winkel. Andere klanten zien het en volgen hun voorbeeld.”

Volgens de organisato­ren van Mei Plasticvri­j zijn we er wel nog lang niet. “We hebben dingen in gang gezet, maar er is nog heel veel werk aan de winkel”, besluit Ineke. “Ik vermoed dat er een soort vervolg komt: er is zeker ruimte voor een tweede editie, maar wel in samenwerki­ng met organisati­es. Ik geloof in de kracht van de burger. We blijven strijden voor minder plastic in de maatschapp­ij.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium