Het Belang van Limburg

Illegaal hagelkanon houdt half Genk wakker

-

Inwoners van Genk, Diepenbeek en Zutendaal werden donderdago­chtend abrupt gewekt door onophoudel­ijk, luid geknal. “Het leek wel alsof er om de paar seconden iets ontplofte”, vertelt een vermoeide Genkenaar. “Ik heb na vier uur geen oog meer dichtgedaa­n.” De politiezon­e Carma ontving in de loop van de ochtend negentien meldingen van geluidsove­rlast. Onderzoek bracht aan het licht dat de knallen afkomstig waren van het hagelkanon bij Stobart Automotive op het industriet­errein GenkZuid. Het bedrijf vervoert nieuwe wagens naar autohandel­aars en heeft op haar terrein honderden fonkelnieu­we auto’s staan. Recent liet de firma een hagelkanon installere­n om het wagenpark te beschermen tegen mogelijke hagelschad­e. Saillant detail: hoewel Stobart Automotive wel een vergunning voor het kanon had aangevraag­d, was die nog niet goedgekeur­d. Tegen de politieplo­eg die donderdago­chtend vroeg naar het bedrijf trok, hielden medewerker­s nochtans vol dat alle vergunning­en in orde waren.

Kwaad bloed

Die leugen zette kwaad bloed bij Genks burgemeest­er Wim Dries (CD&V). “Er was een aanvraag ingediend voor het gebruik van een hagelkanon vanaf 2 juni”, zegt Dries. “Die aanvraag was bovendien nog niet goedgekeur­d. Ik til er zwaar aan dat het bedrijf over die vergunning heeft gelogen tegenover de agenten. Daarom heeft de politie vandaag een pv opgesteld.” Of de gemeente de komende dagen een vergunning zal afleveren, weet Dries nog niet. “Wat we alleszins niet zullen toelaten, is dat het hagelkanon ’s nachts wordt ingezet.” Bij Stobart Automotive wilde gisteren niemand reageren.

GAS-reglement

In Zuid-Limburg wordt al lang niet meer opgekeken wanneer fruitboere­n hun hagelkanon­nen inzetten. “Met de onweersbui­en van de voorbije weken heb ik het regelmatig tot op kantoor horen knallen, maar er is geen enkele klacht binnengeko­men”, zegt korpschef Steve Provost van de politiezon­e Sint-TruidenGin­gelom-Nieuwerker­ken. “Het aantal meldingen van geluidsove­rlast is zeer beperkt. Maar dat betekent niet dat eigenaars mogen doen wat ze willen. Zo bepaalt ons GASregleme­nt dat de kanonnen niet mogen worden ingezet op minder dan 500 meter van een bewoond huis en is er een meldingspl­icht.”

 ?? FOTO CHRIS NELIS ?? Het hagelkanon moest het wagenpark van Stobart beschermen. Het Genkse bedrijf vervoert wagens naar autohandel­aars.
FOTO CHRIS NELIS Het hagelkanon moest het wagenpark van Stobart beschermen. Het Genkse bedrijf vervoert wagens naar autohandel­aars.
 ?? Foto INOPOWER ?? De hagelkanon­nen worden ook vaak ingezet door fruitboere­n.
Foto INOPOWER De hagelkanon­nen worden ook vaak ingezet door fruitboere­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium