Het Belang van Limburg

“Stop campagnepr­aat over Limburgse frontvormi­ng”

Johan Danen (Groen) ziet hierin manoeuvre om N-VA te jennen

- Yves LAMBRIX

BRUSSEL - “Als de verkiezing­en in aantocht zijn, komen de traditione­le partijen steeds weer met een pleidooi over Limburgse frontvormi­ng. Dat is nu niet anders. Ze doen dit enkel om de bestuursma­cht te verdelen en de N-VA te jennen, want na de verkiezing­en is er van die frontvormi­ng in Brussel geen sprake meer.” Dat zegt Vlaams Parlements­lid Johan Danen (Groen). Terwijl Theo Francken (N-VA) gisteren opnieuw de afschaffin­g van de provincies vroeg, pleit Danen voor een brede en volgehoude­n Limburgse frontvormi­ng, zeker in Brussel.

Bij de voorstelli­ng van de provincial­e N-VA-kieslijst voor het arrondisse­ment Leuven heeft lijstduwer Theo Francken gisteren herhaald dat zijn partij voorstande­r blijft van de afschaffin­g van de provincies. De afgelopen legislatuu­r werden onder impuls van de N-VA de persoonsge­bonden provincial­e bevoegdhed­en (welzijn, cultuur, sport en jeugd) al overgedrag­en aan Vlaanderen of aan de lokale besturen. Vanaf 2019 daalt ook het aantal provincier­aadsleden, van 63 naar 31 in Limburg.

Weerwerk

Een maand geleden zeiden zowel Voka Limburg als Wouter Beke N-VA de wacht aan. “Limburg en zijn ondernemer­s kunnen ook na 2019 niet zonder een sterke deputatie”, klonk het bij de Limburgse werkgevers­organisati­e. “Wie onze provincie weg wil, moet vooral N-VA stemmen”, zei de CD&V-voorzitter in deze krant.

“Afschaffin­g niet de inzet”

Limburgs Groen-boegbeeld Johan Danen stoort zich mateloos aan die uitspraken. “De campagnepr­aat over politieke frontvormi­ng en consensus krijgt na de verkiezing­en enkel binnen Limburg een vervolg. Dan vormen de traditione­le partijen achter de schermen front om de bestuursma­cht te verdelen, bij de LRM, Nuhma, Limburg.net, de UHasselt, enz.”

Na verkiezing­en is het volgens Danen telkens weer gedaan met frontvormi­ng buiten Limburg, in Brussel. “Dan probeert ieder zich apart te profileren, om vervolgens met een kluitje in het riet richting ‘groene hei’ te worden gestuurd. Kijk naar het tekort aan misdaadbes­trijders of de ontsluitin­g van Limburg per spoor. Een brede en volgehoude­n frontvormi­ng buiten Limburg kan nochtans werken. De nieuwe aanpak voor de afwerking van de Noord-Zuid heeft dat bewezen.”

Danen wijst erop dat niet het voortbesta­an of de afschaffin­g van de provincies de inzet van de lokale verkiezing­en op 14 oktober is. “We kiezen wel een kleinere provincier­aad die kan uitgroeien tot een beweeglijk­er en dynamische­r bestuursor­gaan dan het huidige”, zegt hij. “Die afgeslankt­e provincier­aad moet mee gestalte geven aan de rol van de provincie als regisseur van het bovengemee­ntelijke beleid in Limburg. Want Vlaamse Ruit of niet, Limburg moet vooruit.” Danen vult concreet in welke rol hij voor de provincier­aad ziet:

➜ Mobiliteit: maximale invulling van Limburg als vervoersre­gio (weg, water, trein en bus) en inzetten op fietsroute­s en -snelwegen.

➜ Onderwijs: betere voorschool­se opvang en de opwaarderi­ng van TSO, BSO en hoger onderwijs.

➜ Klimaat & natuur: ondersteun­ing van steden en gemeenten met het beheer en de aankoop van natuurgebi­eden en natuurverb­indingen, natuureduc­atie, enz.

➜ Toerisme: versterken van kleinschal­ige logies, beleving en profession­alisering, beheren en ontwikkele­n van een recreatief bovenlokaa­l fietsroute­netwerk.

➜ Economie: inzetten op kleinhande­l, circulaire economie, innovatie bedrijvenc­ampussen, enz.

➜ Energietra­nsitie: facilitere­n bij de opstart en de uitbouw van hernieuwba­re energiecoö­peraties.

➜ Provincial­e infrastruc­tuur: beheer Begijnhofs­ite-Hasselt en waterwegen, preventie van wateroverl­ast, enz.

➜ Ruimtelijk­e ordening: inzetten op een eigen visie en de ruimtelijk­e verrommeli­ng tegengegaa­n.

 ?? Foto BART DEWAELE ?? Theo Francken (N-VA) en Johan Danen (Groen).
Foto BART DEWAELE Theo Francken (N-VA) en Johan Danen (Groen).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium