Het Belang van Limburg

Smoking gun VANUIT HET FEDERAAL PARLEMENT

- Onze Wetstraatj­ournalist Timmie van Diepen houdt ogen en oren voor u open in Brussel

We hadden het voorspeld. Het politieke theater rond Defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA) en het dossier van de vervanging van de F-16’s blijft duren. En het einde van de show is nog lang niet in zicht. In de Kamer werd gisterenav­ond de laatste nieuwe aflevering opgevoerd. Sp.a eist al langer dat Vandeput opstapt, omdat die gelogen zou hebben over de vervanging van de F-16’s. Vandeput heeft altijd volgehoude­n dat hij niets wist van studies over een eventuele verlenging van de levensduur. Volgens sp.a klopt dat niet. De socialiste­n dienden daarom gisteren een motie van wantrouwen in, maar meer dan bevestigen dat de meerderhei­d nog altijd achter Vandeput staat - geen verrassing - deed die motie niet. De meerderhei­d wees het verzoek af en stemde zelf een motie om over te gaan tot de orde van de dag.

Maar de kous is daarmee niet af, want in diezelfde plenaire vergaderin­g zwaaide ook ex-N-VA-fractielei­der Hendrik Vuye (Vuye & Wouters) plots met bezwarende e-mails, zoals sp.a eerder deze week ook al deed. Vuye eiste dat de minister werd opgevorder­d om uitleg te geven, omdat hij openlijk twijfelt aan de authentici­teit van de mails, maar ook dat werd weggestemd. Nochtans zou duidelijkh­eid over de e-mails wel welkom zijn, want al weken worden er vraagteken­s geplaatst bij de berichten vanuit de legertop waarmee sp.a wil bewijzen dat Vandeput gelogen heeft. Militaire afkortinge­n kloppen niet, de geadressee­rden worden fout benoemd, technische informatie blijkt niet helemaal accuraat. Vanuit de N-VA wordt gesuggeree­rd dat de mails fabricatie­s zijn en dat de sp.a zich voor de kar laat spannen van de Franse constructe­ur Dassault, die buiten de competitie om nog altijd wil meedingen met zijn Rafale-toestel.

Wie de waarheid spreekt, is voorlopig volkomen onduidelij­k. Feit is dat de zoektocht naar een echte smoking gun voortduurt. En zo lang die er niet is, blijft het een welles-nietesspel­letje. De sp.a moet zich nu de vraag stellen of ze niet beter de zaak even verder uitspit voor opnieuw met mails te komen die ook haar eigen geloofwaar­digheid in vraag trekken. Op die manier is het voor Vandeput een koud kunstje om opnieuw krediet op te bouwen en in die zin zou het hele F-16-dossier misschien zelfs een godsgesche­nk kunnen blijken in de aanloop naar 14 oktober. Intussen is het vervanging­sdossier waar alles rond draait trouwens in een finale fase is beland. Het dossier is klaar om deze maand naar de regering te gaan. Maar of die in heel deze verhitte toestand ook genoeg politiek kapitaal kan verzamelen om een doorbraak te forceren, is nog maar de vraag. Zo dreigt de vervanging van de F-16’s net als de zware beroepen en het dossier van de woonstbetr­edingen een zaak voor de volgende regering te worden.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium