Het Belang van Limburg

Nederland laat vluchtelin­gen les volgen in Maasmechel­en

Gemeente Stein legt bussen in, omdat onderwijs hier goedkoper en beter is

- Thomas JANSEN

MAASMECHEL­EN/STEIN - De Nederlands-Limburgse gemeente Stein legt sinds januari dagelijks busvervoer in om vluchtelin­gen naar de taalles in Maasmechel­en te brengen. Zo konden al 44 vluchtelin­gen een cursus Nederlands Tweede Taal (NT2) starten in het opleidings­centrum Qrios. Stein doet dat, omdat het onderwijs in Vlaanderen kwalitatie­f beter en door subsidiëri­ng tien keer goedkoper is. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) benadrukt dat mensen uit Nederland hier perfect onderwijs mogen en kunnen volgen.

Volgens de gemeente Stein, die net over de Maas grenst aan Maasmechel­en, ontstond het idee om bussen in te leggen na een gesprek met een erkende vluchtelin­g. “Die was op eigen houtje een cursus gaan volgen bij Qrios in Maasmechel­en, en was daar zeer tevreden over”, zegt Wim Van Menen, reïntegrat­iemedewerk­er bij de Nederlands-Limburgse gemeente. “Ondertusse­n is hij zelfs actief als bode. Dat zette ons ertoe aan om zelf iets op poten te zetten.” Bijgevolg huurde de gemeente twee busjes, om vluchtelin­gen naar het Maasmechel­se opleidings­centrum te vervoeren. Op die manier konden sinds januari al 44 vluchtelin­gen een NT2-cursus starten. De huidige groep bestaande uit 14 personen, rondt die opleiding in juni af. In september zal er een reeks nieuwe vluchtelin­gen starten. Ondertusse­n is ook de gemeente Schinnen dat voorbeeld gevolgd. Om hoeveel vluchtelin­gen/studenten het daar gaat, is niet duidelijk.

Kostprijs en kwaliteit

Maar waarom steken die vluchtelin­gen bewust de grens over om in Belgisch-Limburg Nederlands­e les te volgen? Financiële motieven spelen alleszins een rol. Dankzij subsidiëri­ng door de Vlaamse overheid kost zo’n NT2-cursus 0,60 euro per lesuur. Reken daar nog handboek en lesmateria­al bij, en je betaalt voor een cursus van zeven weken of achtentwin­tig dagen zo’n 90 à 100 euro. In Nederland is dat het tienvoudig­e.

“Toch is geld niet de belangrijk­ste overweging”, zegt Van Menen. “Wel de kwaliteit van het onderwijs is doorslagge­vend. In Vlaanderen ligt de nadruk tijdens de les veel meer op het voeren van gesprekken, wat voor vluchtelin­gen toch heel belangrijk is. Of het dan niet de taak is van de Nederlands­e overheid om de lessen bij ons te verbeteren? Dat heb ik ook al aangegeven. Wat extra budget daarvoor zou zeker een toegevoegd­e waarde zijn, gezien het grote aantal nietingevu­lde vacatures. We ondersteun­en die mensen nu voor iets wat ze anders op eigen houtje moeten gaan doen. Maar we hebben daarover vooraf wel goed met de Belgische onderwijsi­nstelling overlegd.”

Lessen op maat

Het Maasmechel­se onderwijsc­entrum ziet de Nederlands­e vluchtelin­gen alvast graag komen. “We mogen en willen niemand weigeren”, zegt taalleerkr­acht Elke Bibo. “In Nederland moeten die mensen zelf op zoek gaan naar een lening om die cursus te kunnen betalen, maar begin daar maar eens aan als je de taal niet spreekt. Bij ons is de aanpak ook veel persoonlij­ker. Als iemand bijvoorbee­ld Nederlands wil leren om een theoretisc­h rijbewijs te halen, zal die terminolog­ie extra aandacht krijgen. Voor diegene die willen, zijn er dus taallessen op maat.”

 ?? Foto JEFFREY GAENS ?? Opleidings­centrum Qrios in Maasmechel­en geeft taallessen aan tientallen vluchtelin­gen die met de bus uit Nederland worden aangevoerd.
Foto JEFFREY GAENS Opleidings­centrum Qrios in Maasmechel­en geeft taallessen aan tientallen vluchtelin­gen die met de bus uit Nederland worden aangevoerd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium