Het Belang van Limburg

Trump vuurt eerste salvo in handelsoor­log met Europa

Sinds middernach­t invoerheff­ingen op Europees staal

- Marc VAN DE WEYER

WASHINGTON - Vandaag beginnen de Verenigde Staten met het heffen van invoertol op staal en aluminium uit de Europese Unie, Canada en Mexico. De tijdelijke uitzonderi­ngen – recent nog verlengd met een maand – verliepen om middernach­t. Daarmee vuren de VS het eerste salvo in wat steeds meer een wereldwijd­e handelsoor­log dreigt te worden. De EU maar ook Mexico en Canada antwoordde­n gisteren prompt met tegenmaatr­egelen in de vorm van heffingen op Amerikaans­e producten.

De heffingen van 25 procent op staal en 10 procent op aluminium, die volgens de Amerikaans­e regering noodzakeli­jk zijn omwille van de nationale veiligheid, werden eerder dit jaar aangekondi­gd als onderdeel van de campagne die er eerst en vooral op gericht was om de massale dumping van goedkoop Chinees staal op de Amerikaans­e markt aan te pakken. Washington kwam in maart met in de tijd beperkte uitzonderi­ngen voor de EU en de Naftapartn­ers Mexico en Canada. Eind april kregen die nog eens extra uitstel van een maand, tot vandaag 1 juni.

Onderhande­lingen

Tijdens overleg met de Europese Commissie en diverse Europese regeringen wilden de Amerikaans­e onderhande­laars, geleid door handelsmin­ister Wilbur Ross - een overtuigd aanhanger van Trumps ‘economisch nationalis­me’ -, belangrijk­e toegevinge­n krijgen, zoals het verlagen van de (hoge) invoertari­even die de EU voor in de VS geproducee­rde auto’s hanteert. Donderdag zei Ross dat die onderhande­lingen niet het verhoopte resultaat hadden opgeleverd. De EU was niet bereid onder druk te onderhande­len en eiste dat eerst de invoertari­even van tafel werden gehaald. Ross wuifde dat gisteren weg: “De EU hanteert al veel tarieven en handelsbep­erkingen voor onze producten. Die staan ook niet in de weg van onderhande­lingen.” Een handelsoor­log dreigde volgens Ross enkel als de Europeanen zouden reageren met tegenmaatr­egelen in de vorm van nieuwe invoertari­even op VS-producten.

Handelsoor­log

En dat was uiteraard precies de boodschap waarmee de voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker en EU-handelscom­missaris Cecilia Malmström gisteren prompt kwamen. “Het Europese antwoord zal in verhouding zijn en in overeenste­mming met de regels van de Wereldhand­elsorganis­atie”, aldus Malmström. De Europese tegenmaatr­egelen waren eerder al aangekondi­gd en betreffen vooral Amerikaans­e producten met een symboolwaa­rde zoals jeans, bourbon en Harley-Davidson-motoren, een pakket ter waarde van zo’n 2,8 miljard euro. Daarmee is een handelsoor­log zo goed als onafwendba­ar. De Franse minister van Financiën Bruno Le Maire had gisteren nog overleg met Wilbur Ross in Parijs. Hij waarschuwd­e hem dat de “ongerechtv­aardigde, overbodige en gevaarlijk­e” invoerbepe­rkingen de EU geen andere keuze dan “het aangaan van een handelsoor­log” lieten. “De verantwoor­delijkheid daarvoor komt integraal voor rekening van de Amerikaans­e regering”, aldus Le Maire. “Overcapaci­teit op de staalmarkt komt alleen uit China, niet uit de EU.”

Veiligheid

Handelsmin­ister Ross liet gisteren wel de deur open voor verder overleg. Hij verdedigde nog eens de motivatie van de invoertari­even: “Alleen met een sterke econo- mie is een sterke nationale veiligheid mogelijk.” Het veiligheid­sargument dreigt nog uitgebreid te worden naar andere sectoren. Een week geleden kondigde het Witte Huis een studie aan naar de mogelijke gevolgen van invoertari­even tot 25 procent op buitenland­se auto’s en trucks. Vooral Duitsland voelt zich daarbij geviseerd, zoals het in de EU ook dat land is dat de gevolgen van de gisteren opgelegde heffingen het sterkst ervaart. Een Beiers instituut berekende dat van de 9 miljard euro ‘schade’ in de EU voor 5 miljard Duitse uitvoerder­s treft. De zwaarst getroffen partners zijn overigens buren Canada en Mexico. Beide landen sloegen gisteren al terug met tegenmaatr­egelen.

België

De Belgische staalexpor­t naar de VS bedraagt zo’n 150.000 ton per jaar, goed voor 250 miljoen euro, vooral geproducee­rd door ArcelorMit­tal en Aperam, met een vestiging in Genk. Het gros van hun productie blijft binnen de EU. De vrees is echter dat andere producente­n het Amerikaans­e verlies trachten te compensere­n met dumping op de Europese markt. Ook staalverwe­rkende bedrijven in de VS zijn ongelukkig met de kosten verhogende heffingen. De staaltaks haalde gisteren meteen de beurzen onderuit. In Duitsland daalde de DAX-index met bijna anderhalf procent en ook Wall Street opende in de min.

 ?? FOTO AFP ?? Amerikaans handelsmin­ister Wilbur Ross (rechts) was gisteren zelf nog in Parijs, maar onderhande­lingen leverden niets meer op.
FOTO AFP Amerikaans handelsmin­ister Wilbur Ross (rechts) was gisteren zelf nog in Parijs, maar onderhande­lingen leverden niets meer op.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium