Het Belang van Limburg

Nog geen zekerheid over top Kim-Trump

- Luc STANDAERT

WASHINGTON - Zowel in Washington als in Pyongyang is er al de hele week koortsacht­ige diplomatie­ke activiteit rond de ‘12 junitop’ tussen Donald Trump in Kim Jong-un. Die werd vorige week door Trump afgeblazen, maar zou nu misschien toch doorgaan.

President Trump zelf zendt via het door hem zo geliefde Twitter al dagenlang positieve boodschapp­en uit over de top, en lijkt ervan overtuigd dat die alsnog op 12 juni zal plaatshebb­en in Singapore. Intussen zijn zowel in New York, als in Singapore en in de gedemilita­riseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea gesprekken aan de gang tussen delegaties van beide landen over tal van deelproble­men. Het is immers nog helemaal niet duidelijk waarover er precies zal gepraat worden op 12 juni.

Een vaak gebruikte term is de ‘denucleari­sering van het Koreaanse schiereila­nd’. Voor Noord-Korea houdt dat in dat ook Amerikaans­e kernwapens op het schiereila­nd weg moeten, maar volgens de Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo gaat het alleen over het Noord-Koreaanse wapentuig.

En over welke wapens gaat het? Alleszins over Kims kernwapena­rsenaal en zijn ballistisc­he raketten die doelwitten in de VS kunnen raken. Maar in sommige standpunte­n van de Trumpadmin­istratie is er ook sprake van chemische en biologisch­e wapens. In andere niet.

En dan is er nog de vraag naar de timing. Zowel Donald Trump als Mike Pompeo en veiligheid­sadviseur John Bolton willen snelle resultaten, geen langzame afbouw over een aantal jaren, maar meteen vernietigi­ng van het hele arsenaal. Wat daar van Amerikaans­e zijde tegenover zou staan is veel minder duidelijk.

Gisteren dook in Pyongyang – voor het eerst in jaren – de Russische minister van Buitenland­se Zaken Sergej Lavrov op. Tijdens de allerharte­lijkste ontvangst klaagde Kim tegen Lavrov over het ‘Amerikaans­e hegemonism­e’.

Na afloop zei Lavrov tegen journalist­en dat Noord-Korea zijn kernwapens niet zal opgeven zonder een volledige opheffing van de sancties.

 ?? FOTO EPA-EFE ?? Kim ontving gisteren al Russisch buitenland­minister Lavrov.
FOTO EPA-EFE Kim ontving gisteren al Russisch buitenland­minister Lavrov.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium