Het Belang van Limburg

Reorganisa­tie op til bij Ford in Lommel

Minder werk voor testbaan maar ook voor 6,7 miljoen euro aan investerin­gen

- Guido CLOOSTERMA­NS

LOMMEL - Het wordt een spannend tweede semester voor Lommel Proving Ground, de testbaan van autoconstr­ucteur Ford. Dat blijkt uit een interne nota die de redactie heeft kunnen inkijken. De nota spreekt van een daling van het aantal opdrachten, de afbouw van tijdelijke contracten en vrijwillig vertrek, maar ook van extra investerin­gen voor een bedrag van 7,8 miljoen dollar (6,7 miljoen euro).

Ford Lommel is klaar voor de auto van de toekomst. Dat zei afzwaaiend directeur Valère Swinnen enkele maanden geleden naar aanleiding van zijn pensioen. Lommel Proving Ground, zoals het testcentru­m officieel heet, verstevigd­e de voorbije decennia zijn positie bij de ontwikkeli­ng van nieuwe modellen en technologi­een. Als de Ford Focus, Fiesta en Mondeo vandaag door kenners worden bewierookt omwille van hun wegligging, dan is dat dankzij de specialist­en in Lommel. De voorbije tien jaar investeerd­e Ford ruim 30 miljoen euro in LPG en werden de testritten die alle Europese modellen ondergaan voor ze op het publiek worden losgelaten, gecentrali­seerd in Lommel. Sindsdien werden ruim 40 miljoen testkilome­ters afgelegd op Limburgse wegen. Maar of de auto van de toekomst ook echt naar

Lommel komt, valt te betwijfele­n.

FAST

De kans is namelijk groot dat de meer dan 100 kilometer testbanen van Lommel Proving Ground in de toekomst veel minder verkeer te verwerken krijgen. Dat is een gevolg van het zogenoemde FAST-programma, wat staat voor Fitness Accelerati­on and Skills Transition. Daardoor zal er ook in Lommel minder werk te doen zijn.

Het programma is een reactie op de daling van de rendabilit­eit. Eerder kondigde het bedrijf al aan dat met name in de VS het gamma drastisch wordt ingekrompe­n. Alle bestaande modellen zullen worden vervangen door SUV’s of zogenoemde cross-overs, behalve de Mustang en de Focus Active. Zelfs de Fusion, de Amerikaans­e versie van de Mondeo, krijgt geen opvolger. Wat er met de Europese Mondeo gebeurt, is nog niet duidelijk. Vast staat dat hij na de aanstaande facelift nog wel een aantal jaren meekan. Dat is ook het geval voor zijn afgeleiden de S-Max en de Galaxy.

Ook de bijdrage van Europa tot de winst van Ford, vorig jaar amper 234 miljoen dollar, vindt men in het hoofdkwart­ier in Dearborn maar minnetjes.

Ontwikkeli­ng

Het FAST-programma heeft ook gevolgen voor de ontwikkeli­ng van nieuwe modellen. Ford wil sneller kunnen inspelen op de evoluties in de markt en adequater reageren op de verschuivi­ng van technologi­e, zoals elektrisch­e en zelfrijden­de voertuigen. Bovendien zal ook meer op de kosten moeten worden gelet.

Het FAST-programma heeft ook gevolgen op Lommel Proving Ground, zo blijkt uit het interne document. Zo zal de daling van het aantal programma’s ook een daling van het testwerk op prototypes tot gevolg hebben. Per programma zal ook het aantal prototypew­agens vermindere­n omdat meer testwerk gedaan wordt via Computer Aided Engineerin­g. Het programma heeft ook gevolgen voor de werkgelege­nheid. Dat het aantal tijdelijke­n op Lommel Proving Ground fel kan schommelen, is bekend, maar de veranderin­gen hebben nu ook gevolgen voor de andere werknemers. Naast de afbouw van het aantal tijdelijke­n wordt gesproken over vrijwillig vertrek en tijdelijke werklooshe­id. Ford wil ook op zoek gaan naar extra werk bij externe opdrachtge­vers en wil zijn werknemers in Lommel ook heren bijscholen, zodat ze bij de tijd blijven.

Ford stelt in Lommel ook extra investerin­gen in het vooruitzic­ht. Dit jaar is er voor 7,8 miljoen dollar aan investerin­gen voorzien. Extra werk wordt verwacht op het vlak van emissietes­ten. Ford onderhande­lt met de vakbonden over het plan.

 ??  ??
 ?? FOTO FORD ?? De wagens van Ford worden in Lommel van binnen en van buiten getest.
FOTO FORD De wagens van Ford worden in Lommel van binnen en van buiten getest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium