Het Belang van Limburg

Punch Powertrain, Bosch en Tenneco gaan samenwerke­n

- Guido CLOOSTERMA­NS

SINT-TRUIDEN - Drie bedrijven die onderdelen produceren voor de auto-industrie hebben gisteren beslist om samen te gaan werken. Zij bouwen het eerste Vlaamse slimme netwerk uit. Het gaat om Punch Powertrain, Bosch en Tenneco Automotive

Ooit was Genk het centrum van de auto-industrie in Limburg, vandaag ligt dat in het zuiden van de provincie. Bedrijven als Punch Powertrain en Tenneco Automotive in Sint-Truiden en Bosch in Tienen zijn belangrijk­e werkgevers in de regio. Die drie bedrijven zijn nu ook van plan om te gaan samenwer- ken, voorlopig met drie. VCST houdt zijn beslissing nog in beraad.

Slimme fabrieken

Het was het stadsbestu­ur van Sint-Truiden dat de deelnemend­e bedrijven bij elkaar bracht. “Het is de bedoeling om hoogwaardi­ge bedrijven te laten samenwerke­n in een smart network, waarbij de deelnemers zich via kennisdeli­ng en netwerking elkaar wederzijds versterken”, aldus burgemeest­er Veerle Heeren. “Door hun kennis, mensen en middelen met elkaar te delen, verhogen de slimme fabrieken hun concurrent­iekracht en helpen ze mee aan de verankerin­g van de bedrijven in de regio.” De samenwerki­ng wordt begeleid door het gespeciali­seerde bureau Lean Lead en krijgt de steun van technologi­efederatie Agoria. Andere partners zijn Sirris en HRdienstve­rlener ITZU. “Met deze samenwerki­ng hebben we een concreet project waarin toonaangev­ende bedrijven in de auto-industrie bewijzen dat ze door samenwerki­ng duurzamer, efficiënte­r en kwalitatie­ver kunnen zijn”, vindt Paul Peeters van Agoria. “Via dit samenwerki­ngsverband voor slimme fabrieken maken we de vierde industriël­e revolutie mogelijk in Vlaanderen.” Concrete projecten zullen vanaf nu worden uitgewerkt. Die kunnen gaan over gezamenlij­ke opleidings­programma’s, werving, ecologie of duurzaamhe­id. Topman Cor van Otterloo van Punch verwacht veel van het project. “Dit pilootproj­ect toont de kracht van samenwerki­ng.”

 ?? FOTO HBVL ?? Drie bedrijven en het stadsbestu­ur bezegelen de samenwerki­ng.
FOTO HBVL Drie bedrijven en het stadsbestu­ur bezegelen de samenwerki­ng.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium