Het Belang van Limburg

De schoolverl­ater zonder diploma die opvoeder werd

Hasselt

- Sue SOMERS

Het gebeurt niet vaak dat een school mee de uitvaart verzorgt van één van zijn personeels­leden, maar toen René Lipkens overleed, kon en wilde het KTA2 in Hasselt niet anders. René was een stuk van de school en omgekeerd – als opvoeder drukte hij er een stempel op vele levens.

‘Zonder jou is er zo’n leegte’, meldt zijn overlijden­sbericht, en dat is voor één keer in deze rubriek een understate­ment van jewelste. René Lipkens liet anderhalve maand geleden niet alleen zijn familie, zijn vrienden en zijn basketclub in ongeloof achter, ook de meer dan 800 leerlingen, de leerkracht­en en opvallend veel oud-leerlingen van het KTA2 in Hasselt waren in diepe rouw.

“Het is ongelofeli­jk hoeveel mensen geschokt waren door zijn overlijden”, zegt Stijn Valkeneers, directeur van het KTA2, die er de juiste cijfers bij haalt. “Het bericht van Renés dood op de Facebookpa­gina van onze school is 280 keer gedeeld, heeft 88.000 mensen bereikt en 1.300 reacties gegenereer­d. René heeft een golf van medeleven in beweging gebracht die nog altijd nazindert.”

Muppet-imitaties

Op vraag van de familie van René verzorgde het KTA2 zelfs mee de begrafenis. “Dat is niet de gewoonte”, aldus directeur Valkeneers. “Maar René was een rolmodel voor de leerlingen. Alleen al door zijn imposante verschijni­ng maakte hij indruk op hen. Aan de poort, op de gang of op de speelplaat­s had hij altijd alles gezien.” Streng maar rechtvaard­ig en met een vleugje humor – zijn imitaties van The Muppets waren naar verluidt legendaris­ch – hield hij de leerlingen op het goede pad.

Ook zijn verleden dwong respect af. Als tiener stopte René met school en kwam hij zonder diploma op de arbeidsmar­kt terecht. Toen hij in het KTA2 aan de slag kon, haalde hij dankzij de steun van zijn collega’s zijn middelbare schooldipl­oma voor de middenjury. “René heeft zich bij ons opgewerkt”, zegt Valkeneers. “Hij kreeg kansen en hij nam ze.” Vanuit zijn eigen ervaring kon René begrip opbrengen voor leerlingen die het moeilijk hadden. Hij was velen tot steun, al trok hij een duidelijke lijn: reglement was reglement. Wie een strafstudi­e had, moest niet komen jammeren bij hem.

Zijn collega’s droegen René op handen. De directie kon altijd op hem rekenen en op het secretaria­at werkte hij punctueel. “Bij René was alles altijd tot in de puntjes in orde”, aldus Valkeneers. “Als iemand hem bij uitzonderi­ng toch op iets wees dat hij over het hoofd had gezien, dan was hij een half uur van zijn melk.”

Op de wei van Pukkelpop, waar René elk jaar met basketclub Hades als vrijwillig­er werkte om geld in het laatje te brengen, ging het met zijn collega’s telkens over de opstart van het nieuwe schooljaar. “Als je hem dan tegenkwam, voelde je de goesting om er weer tegenaan te gaan”, aldus Valkeneers.

Ruwe diamant

Net zoals zijn taak als opvoeder in het KTA2 meer was dan een job, zo was basketbal meer dan een hobby voor René – het was zijn familie. Hij doorliep alle gelederen van BBC Hades: eerst als speler, daarna als jeugdbestu­urslid en jeugdvoorz­itter, om dan clubsecret­aris te worden, een taak die hij vijftien jaar lang behartigde. Niets was hem te veel en als er ergens een trainer nodig was, dan viel hij in. “René hield van lange engagement­en”, zegt zijn moeder Monique Wolf. “Van zijn achttiende tot zijn dertigste is hij elk jaar als monitor van de Christelij­ke Mutualitei­t mee op reis geweest naar het Zwitserse Fiesch. Ook daarna is hij op reis blijven gaan naar Fiesch, net zoals hij regelmatig naar Barcelona ging – zijn lievelings­stad.” Op het KTA2 was René betrokken bij de organisati­e van de reizen voor de laatstejaa­rs, die regelmatig naar Barcelona gingen. Behalve de organisati­e nam René ook de begeleidin­g tijdens die reizen op zich. Opvoeden zat in haar zoon, zegt Monique. “Bij zijn uitvaart zeiden sommigen me dat veel pedagogen jaloers op hem zouden zijn geweest. René had van nature de gave om mensen te raken. Als we samen door de stad liepen, verschoot ik er telkens van hoe hij met leerlingen en oud-leerlingen omging die hij toevallig tegenkwam. Iedereen was voor René.” Toch gek dan dat hij zijn middelbare school nooit afmaakte? “Niet echt”, zegt Monique. “René kon niet overweg met sommige leerkracht­en. In zijn jonge tijd was school vooral zitten en zwijgen en als René voelde dat leerkracht­en niet het beste met hem voorhadden, dan had hij er zelf ook geen zin in. Hij heeft toen snel beslist dat school niets voor hem was. Ik heb vaak gedacht: ‘Oei, wat moeten we met hem aanvangen?’ Gelukkig was René geen caféloper. Hij was een goeie jongen.”

Rozelaar

Zo was dat met René: het klikte of het klikte niet. En als het klikte, dan gaf hij zich helemaal. “Zo is het ook gegaan met zijn collega’s van het KTA2”, zegt Monique. “Zij hebben in René een ruwe diamant ontwaard en hem geslepen tot wie hij was.”

René overleed aan de gevolgen van huidkanker. Drie jaar geleden kreeg hij een eerste vlekje op zijn borst. “Vijf keer is hij hervallen”, aldus Monique. “Maar iedere keer ging hij na zijn behandelin­g terug naar school. De laatste keer bleek de tumor zich in zijn lichaam te bevinden, tussen het hart en de longen. René heeft bestraling­en gekregen, maar daar kreeg hij hevige rugpijn van.” Klagen lag evenwel niet in zijn aard. “Als we hem bezochten, dan ging het over school en over de plannen die hij nog had”, zegt KTA2-directeur Valkeneers. “Over zijn ziekte zweeg hij.” Het klopt dat René met geen woord repte over de kanker in zijn lichaam, zegt zijn moeder. “Alleen met mij praatte hij daarover. Gedurende zijn hele ziekte, drie jaar aan een stuk, belde hij mij elke avond om zes uur. Dan durfde hij al eens zeggen dat hij pijn had.”

Ter nagedachte­nis van René en drie leerlingen heeft het KTA2 een herdenking­splaats ingericht. “Binnenkort komt er ook een bank ter ere van René”, zegt Valkeneers. “Op de plek staat een rozelaar die nu prachtig aan het bloeien is.”

 ?? Foto HBVL ?? René Lipkens in zijn lievelings­stad Barcelona. Als opvoeder van het KTA2 in Hasselt organiseer­de en begeleidde René de reizen van de laatstejaa­rs naar de Catalaanse hoofdstad.
Foto HBVL René Lipkens in zijn lievelings­stad Barcelona. Als opvoeder van het KTA2 in Hasselt organiseer­de en begeleidde René de reizen van de laatstejaa­rs naar de Catalaanse hoofdstad.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium