Het Belang van Limburg

Vijf jaar cel voor vrouw die echtgenoot doodt met messteek in dijbeen

- Shauni DEFERM

De 49-jarige Maasmechel­se Maria M. moet voor vijf jaar de cel in omdat ze haar echtgenoot Jos J. in hun huurappart­ement in Lanaken om het leven bracht. Zelf hield de vrouw vol dat ze zich door haar pillengebr­uik niets meer van de feiten kan herinneren. De rechter is er zeker van dat ze wel degelijk weet wat ze gedaan heeft, maar dat ze haar man niet bewust wilde doden.

De gruwel vond plaats in de nacht van 22 op 23 januari 2016. Voordien had de vrouw nog een gezellige avond met enkele vriendinne­n. Ze dronken cava en smeerden toastjes. Dat het mes nadien een moordwapen zou worden, had niemand zien aankomen. De vrouw trof haar man rond drie uur levenloos aan in een plas bloed in de keuken. Hij was doodgebloe­d door een steekwonde in het rechterdij­been. Het keukenmes werd in de afwasbak teruggevon­den en de echtgenote werd de ochtend nadien gearrestee­rd. Die vrouw hield steeds vol dat ze niet weet wat er die nacht precies gebeurd is. Tijdens een verhoor wierp ze de theorie op dat haar man met een mes zou rondgelope­n hebben en door een val zichzelf gestoken had. Volgens de rechter een vreemde uitleg voor iemand die van niets afweet en die nog niet op de hoogte was gebracht van de doodsoorza­ak.

Weduwepens­ioen

Ook de procureur vond enkele bijzondere verklaring­en in het strafdossi­er. “Opmerkelij­k was dat de vrouw aan haar vriendinne­n vertelde dat ze er zeker van was dat haar man voor haar zou sterven”, wierp hij op. “Ze bleef bij hem voor haar weduwepens­ioen.”

Maria M. bleef beweren dat ze niet weet wat er die fatale nacht precies gebeurd is. Een cocktail van alcohol en zware medicatie leidde volgens haar advocaat tot een black-out.

De rechtbank is van mening dat de vrouw wel degelijk weet wat er die nacht gebeurde. “Mevrouw is zeer selectief in wat ze zich herinner en wat niet”, staat in het vonnis te lezen. “Over de feiten herinnert ze zich niets, maar wanneer het over de sfeer van de avond voordien of over de hoeveelhei­d pillen die ze gebruikte gaat, kan ze opvallend veel details geven.” De rechter is er wel van overtuigd dat de vrouw nooit de intentie had om te doden. Maria M. werd schuldig bevonden aan het opzettelij­k toebrengen van slagen en verwonding­en, zonder het oogmerk om te doden, maar met de dood tot gevolg. Ze maakte zich ook schuldig aan verzuim omdat ze niet meteen de hulpdienst­en had gebeld. De zoon van het slachtoffe­r krijgt een schadeverg­oeding van 8.600 euro. De broer en zus van Jos J. moeten het stellen met elk 1.350 euro.

Ik weet echt van niets. Maar als alles in mijn richting wijst, dan zal ik het wel gedaan hebben

Maria M.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium