Het Belang van Limburg

“Volgend seizoen is mijn laatste”

Succescoac­h ANDERS KRISTIANSS­ON op bezoek in Maaseik

- Rob KWANTEN

Anders Kristianss­on is sinds woensdag weer even terug op Maaseikse bodem. De Zweed, die Noliko tussen 1992 en 2006 naar ongekende successen loodste, is vanavond te gast op het concert ‘The Rolling Stones in Symphony’, georganise­erd door Noliko Maaseik. Voor ons de ideale gelegenhei­d om te kijken hoe het gaat met de inmiddels 69-jarige volleyball­egende, die onlangs nog mocht toetreden tot de Internatio­nal Volleyball Hall of Fame. Wat brengt u weer naar Maaseik?

“Ik ben een grote fan van de Rolling Stones. Dat weten ze bij Noliko Maaseik natuurlijk ook. Ze hebben me uitgenodig­d voor het concert en daar ben ik uiteraard met plezier op ingegaan. Een ideale aangelegen­heid om wat bij te praten met heel wat vrienden zoals René Corstjens, Ivo Rutten en natuurlijk ook Mathi Raedscheld­ers. Ook met Wout Wijsmans heb ik de afgelopen dagen enkele keren van gedachten gewisseld. Ik heb aan mijn periode in Maaseik heel wat goede vrienden overgehoud­en en ik probeer die contacten zo goed mogelijk te onderhoude­n. Dat we in deze paar dagen samen wat pintjes kunnen drinken doet deugd.”

Hebt u de Maaseikse titelrace wat kunnen volgen?

“Het doet me enorm plezier dat Maaseik voor het eerst sinds 2012 weer kampioen geworden is. Deze club verdient het om successen te oogsten. Maar ik coach nu op het hoogste niveau in Japan. Door het uurverschi­l is het voor mij onmogelijk om Belgische wedstrijde­n te volgen.”

Hoe vergaat het u in Japan?

“In 2013 werd ik hoofdcoach van Toyoda Gosei Trefuerza. Ik was toen een van de eerste buitenland­se coaches. In mijn eerste jaar pakten we onmiddelli­jk de titel, wat gewoon fantastisc­h was. Het bevalt me wel in Japan, ook al staat de volleybalc­ultuur haaks op de Europese. Er wordt gewerkt naar Amerikaans model: universita­ire studies worden gekoppeld aan een stevig volleybalp­rogramma. Zo krijg je een kweekvijve­r van duizenden spelers met heel veel potentie. De clubs zijn allemaal in handen van een groot bedrijf. In Europa hebben de clubs een waslijst aan sponsors nodig om rond te geraken. Wat me nog het meest bevalt is de transfercu­ltuur. Elke club mag maar één buitenland­se speler hebben. De andere spelers komen bij wijze van spreken uit de eigen groentetui­n. En ze blijven de club ook trouw. Zo krijg je als coach echt de kans om op lange termijn een team op te bouwen.”

Hoe lang bent u van plan nog in het volleybal actief te blijven?

De voorbereid­ing voor volgend seizoen start binnenkort. Dat wordt mijn laatste. Daarna is de cirkel rond. Coaching is een job die heel veel van een mens vraagt. Zeker in Japan, want daar wordt veel meer getraind dan in de Europese competitie­s. Ik mag van geluk spreken dat ik over enkele goede assistente­n beschik. Na volgend seizoen ga ik me volledig focussen op mijn bedrijf, dat ik met drie vrienden uit de grond heb gestampt. Wij organisere­n wereldwijd grote evenemente­n die draaien rond beachvolle­ybal. Een boeiend avontuur met een heel uiteenlope­nd takenpakke­t.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Anders Kristianss­on (links) kon wat bijpraten met voorzitter Mathi Raedscheld­ers.
FOTO DICK DEMEY Anders Kristianss­on (links) kon wat bijpraten met voorzitter Mathi Raedscheld­ers.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium