Het Belang van Limburg

“Hoofd er goed bijhouden”

Imana Truyers loopt zaterdag haar eerste 10.000 meter

- Jacky STIJVEN

Met de 10.000m op het Gala Fernanda Ribeiro in Porto zet Imana Truyers zaterdagav­ond een volgende stap in haar loopbaan. “Vanaf de zesde kilometer speelt het mentale aspect een hoofdrol. Ik zal er dan ook mijn hoofd goed moeten bijhouden”, blikt de 24-jarige atlete uit Hechtel vooruit.

Met de nationale veldloopti­tel en eindwinst in de CrossCup kreeg Imana Truyers, die in het tussenseiz­oen van AVT naar het Waalse CABW overstapte, een geweldige boost. Toen al kondigde de 24-jarige verpleegst­er uit Hechtel aan dat ze dit zomerseizo­en haar debuut in de 10.000m zou maken. “Zeker in het begin had ik het op training niet gemakkelij­k met de omschakeli­ng naar langere afstanden. Maar nu gaat elke training steeds beter en heb ik de tempo’s echt in de benen”, verduideli­jkt Truyers. Het plan was om op 19 mei haar eerste 10.000m te lopen op de Europacup in Londen, maar ze werd niet geselectee­rd. “Omdat ik nooit eerder de 10.000m gelopen had, beschikte ik uiteraard niet over een referentie­chrono. Maar de bond had wel de mogelijkhe­id om me toch in te schrijven. Jammer dat me die kans niet gegund werd. Ik ben dan maar zelf op zoek gegaan naar een alternatie­f.”

Met een 1.500m op de Europese interclub vorig weekend in Birmingham deed ze een laatste snelheidsp­rikkel. Zaterdag mikt ze in Porto op een chrono van 33.30, de EK-limiet bedraagt 32.53.43. In de hele Belgische atletiekge­schiedenis doken er nog maar acht vrouwen onder de 33 minuten. “Het minimum is inderdaad heel pittig. Vanaf de zesde kilometer begint de 10.000m pas echt en speelt het mentale aspect een hoofdrol. Ik zal er dan ook mijn hoofd goed moeten bijhouden. Hopelijk heb ik na zaterdag een chrono, waarmee ik in de toekomst wél selecties kan claimen.” Na Porto verlegt Imana Truyers haar actieterre­in naar de 5.000m. “Na twee mindere zomers wil ik mijn persoonlij­k record van 15.59.93 stevig verbeteren, richting 15.40 of sneller. Nijmegen op 8 juni en Tübingen op 17 juni zijn alvast twee mooie gelegenhed­en om dat doel te bereiken. Of anders op de Nacht van de Atletiek op 21 juli.” Het EK-minimum 5.000m bedraagt 15.36.42.

 ?? FOTO PHN ?? Imana Truyers: “In de 10.000 meter speelt vanaf de zesde kilometer het mentale aspect een hoofdrol.”
FOTO PHN Imana Truyers: “In de 10.000 meter speelt vanaf de zesde kilometer het mentale aspect een hoofdrol.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium