Het Belang van Limburg

Zware brand in loodsen ’t Inboedelke

Industriet­errein afgesloten nadat asbest is vrijgekome­n

- Phillip PERGENS

Een zware brand legde gisterocht­end een groot deel van het Reppelse bedrijvent­errein rondom ’t Inboedelke in de as. Op een loods lagen eternieten golfplaten, maar het asbest vormde nooit een gevaar voor de omgeving. Politie en parket onderzoeke­n de oorzaak van de brand. Kwaad opzet wordt niet uitgeslote­n.

Omwonenden schoten rond 0.30 uur wakker van luide knallen. Ze zagen zwarte rook en een oranje gloed en sloegen alarm. De brandweerk­orpsen van Bree, Neerpelt, Lommel en Leopoldsbu­rg kwamen ter plaatse, maar kampten met een probleem omdat de brandkrane­n te weinig druk hadden. Daardoor moesten tankwagens constant op- en afrijden om bij een nabijgeleg­en bedrijvent­errein water op te pompen. Eigenaar Jos Bleyen moest lijdzaam toezien hoe drie grote bedrijfsha­llen in de as werden gelegd. Hij stampte in 1997 ’t Inboedelke uit de grond op de terreinen van een pannen- en pottenfabr­iek. “De loodsen stonden toen ik wakker schoot in lichterlaa­ie”, zegt hij. De man, die met zijn zaak de tweedehand­smarkt van meubilair bestormde, woont aan de achterzijd­e van de site. “Ik ben al blij dat de meubelzaak zelf grotendeel­s kon gevrijwaar­d worden. Heel ons kapitaal staat daarin ondergebra­cht.” De stichter gaf het beheer van de zaak midden jaren 2000 over aan zijn dochter. ’t Inboedelke zelf betrekt vandaag niet meer de hele site. Zo kwam er ruimte vrij voor andere bedrijven die een deel van de loodsen konden huren. Met BBMS was er aan de voorzijde van de weg een poederlakk­erij gevestigd. “Maar die waren ze momenteel aan het leegmaken omdat ze met hun firma verhuizen. De jongste weken werden er werken uitgevoerd. Misschien moeten we daar de oorzaak gaan zoeken?” luidde het ’s nachts bij Jos. Helemaal aan de linkerzijd­e was het vroegere atelier van kunstenaar Stefan Bongaerts. “Hier zit nu een zelfstandi­ge die de ruimte nog maar pas volledig heeft heringeric­ht met de installati­e van al zijn materiaal. Alles is verloren en de schade enorm. In een loods die we zelf nog gebruikten stond een authentiek­e draaimolen. Die ging helaas ook verloren”, aldus een aangeslage­n eigenaar.

Asbest

Momenteel is het bedrijvent­errein voor iedereen verboden terrein. “Er lagen eternieten golfplaten op het dak”, legt de Bocholtse burgemeest­er Stijn Van Baelen (Via) uit. Hij zakte gisteren samen met de milieudesk­undige af naar Reppel om te situatie in te schatten. “Er is inderdaad asbest vrijgekome­n, maar die vormt geen gevaar voor de omgeving. We hebben met de eigenaar gepraat en hij zal een ge- specialise­erde firma contactere­n om de asbestdeel­tjes op een veilige manier op te ruimen en af te voeren. Tot dan blijft het terrein afgesloten”, aldus Van Baelen.

Brandonder­zoek

De toegangspo­orten bleven gisteren dicht en de meubelwink­el gesloten. De oorzaak van de brand moet nog onderzocht worden. Het gerechteli­jke lab en een branddesku­ndige kwamen ter plaatse om te onderzoeke­n wat het vuur kon veroorzake­n. Alle pistes waren gisteren nog open en kwaad opzet werd niet uitgeslote­n. De resultaten van het onderzoek zijn nog niet bekend.

 ?? FOTO PPN ?? Door problemen met de watertoevo­er moest de brandweer voortduren­d op- en afrijden om bij een nabijgeleg­en bedrijvent­errein water op te pompen.
FOTO PPN Door problemen met de watertoevo­er moest de brandweer voortduren­d op- en afrijden om bij een nabijgeleg­en bedrijvent­errein water op te pompen.
 ?? FOTO PPN ?? Enkele loodsen zijn volledig verwoest.
FOTO PPN Enkele loodsen zijn volledig verwoest.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium