Het Belang van Limburg

Moeten er nog fusies zijn?

-

Als het van de Limburgse gemeentera­adsleden afhangt, zou hun gemeente gerust mogen fuseren met een andere gemeente. Een meerderhei­d van 56 procent van de gemeentera­adsleden is voorstande­r van vrijwillig­e fusies. Zo bleek deze week uit ons dossier gemeentera­ad, waarvoor de Universite­it Hasselt alle Limburgse gemeentera­adsleden een enquête voorlegde. Maar als het er echt om gaat, komt er weinig of niets van fusies in huis, zoals de praktijk ons al langer leert.

U weet hoe dat gaat met zo’n enquête, zeker voor mensen die om de haverklap om hun mening gevraagd wordt: de grote hoop vult ze niet in. Amper een kwart van de raadsleden heeft die moeite gedaan en dat is volgens mensen die het kunnen weten een hoge score. Maar feiten zijn feiten. Op de keeper beschouwd zijn we maar helemaal zeker van het feit dat 56 procent van 25 procent van de gemeentera­adsleden voor vrijwillig­e fusies zijn. Uit het hoofd gerekend een goeie 13 tot 14 procent zekere voorstande­rs dus. Het verklaart misschien waarom er zo weinig vrijwillig­e fusies zijn. Met Pelt en Oudsbergen krijgen we er zo twee in Limburg, in vier gemeenten waar CD&V de plak zwaait, vóór en na de fusies. Het is nogal evident dat er zo weinig terechtkom­t van vrijwillig­e fusies. Wie staat er te springen om in een grotere, anoniemere organisati­e te werken of in het slechtste geval zijn of haar mandaat te verliezen? Maar fusies zijn toch nodig om de bestuurskr­acht van kleine gemeenten te verhogen? Verplichte fusies dan? Ho maar, daar vinden we slechts 30% voorstande­rs van in onze enquête. Alleen bij N-VA zijn 6 op de 10 raadsleden nog voor verplichte fusies. Omdat het een thema is van de partij die nog niet zo machtig veel gemeenteli­jke mandaten te verliezen heeft. De meeste raadsleden van CD&V, Open Vld en sp.a kanten zich tegen verplichte fusies.

Als je het de mensen vraagt, gaan de meesten ook tegen de fusie van hun gemeente stemmen. Plaatselij­k sentiment haalt het altijd op het grote onbekende. Daarom blijft alles bij het oude en beperkt het fusiedebat zich op de meeste plaatsen tot wat gepalaver en houdt men de kerk netjes in het midden. Tot een volgende Vlaamse regering de zaken misschien op scherp zet en de kleintjes verplicht om te fuseren. Misschien...

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium