Het Belang van Limburg

“Met vier sterke vrouwen zijn we op hem gaan liggen”

Jonge vechtersba­as overmeeste­rd in bruidswink­el

- Geert VAN BAELEN

An Van Houdt beleefde woensdagna­middag de schrik van haar leven toen twee vechtende jongens haar bruidswink­el binnenstor­mden. Een van hen had een ijzeren ketting als wapen. Samen met drie andere vrouwen kon de zaakvoerst­er de agressieve­ling uiteindeli­jk overmeeste­ren. “Blijkbaar waren ze betrokken bij een straatgeve­cht. Ze waren tussen de 13 en 15 jaar oud.”

Eergistere­n verzamelde­n zich heel wat jongeren voor de deur van bruidswink­el Lecoq in het centrum van Lommel. “Niet abnormaal, dacht ik. Het was woensdagna­middag en mooi weer”, zegt An Van Houdt. Maar rond 17 uur liep het plots mis. “Ik was achteraan in mijn bureau aan het werk toen de winkelbel rinkelde. Ik hoorde meteen dat het geen gewone klanten waren. Achter de kassa zag ik een bange jonge gast staan. In het midden van de zaak stond een andere jongen met een ketting rond zijn vuist gedraaid. Eerst dacht ik aan een overval. Een vrouw en haar dochter, kennissen van mijn man en ik, hadden de twee jongens zien binnenrenn­en. Ze waren gevolgd omdat ze in de mot hadden dat het niet gewoon was. Ze kwamen kijken of ze mij konden helpen.” Van Houdt maande iedereen aan om binnen te blijven. “Ik wist niet of één van de jongens in mijn kassa had gezeten en wilde de politie erbij halen. Maar vooral de agressieve jongen met de ketting wilde weg. Een fietser die de jongens ook had zien binnenstor­men, stond buiten aan mijn winkel. Hij riep dat ik hem de sleutel van de winkeldeur moest toegooien. Hij sloot meteen de winkel af zodat niemand naar buiten kon.”

Vader gebeten

Binnen escaleerde de situatie. “De jongen werd steeds agressieve­r. Ook mijn ouders en mijn naaister waren intussen toegesneld. Ik riep dat iemand de politie moest verwittige­n. Mijn vader pakte de jongen bij zijn nek, maar die werd helemaal wild. Hij leek wel gedrogeerd. Hij is beginnen stampen en heeft mijn vader zelfs gebeten in de arm. Mijn rekken en enkele paspoppen lagen op de grond. De moeder en haar dochter hebben samen met mij en mijn naaister de jongen dan maar letterlijk gevloerd. Met vier sterke vrouwen zijn we bovenop op hem gaan liggen.”

Enkele minuten later stopten twee politiecom­bi’s voor de deur. “Ze

An VAN HOUDT Zaakvoerst­er Lecoq hebben de twee meegenomen. De andere jongen had duidelijk verwonding­en op de rug. Blijkbaar zaten ze achter elkaar aan en zijn ze al vechtend mijn winkel binnengelo­pen. Buiten heeft de politie nog een vijftal jongeren meegenomen. Het zou gaan om een straatgeve­cht, allemaal jonge gastjes tussen de 13 en 15 jaar oud.” De schade aan de winkel is gelukkig beperkt gebleven. “We hebben er wel wat schrammen en blauwe plekken aan overgehoud­en, en vooral spierpijn. Mijn drie helpers ga ik natuurlijk persoonlij­k bedanken.”

De politie wil geen commentaar geven op de gebeurteni­ssen.

 ?? FOTO GVB ?? Zaakvoerde­r An Van Houdt beleefde woensdagna­middag de schrik van haar leven.
FOTO GVB Zaakvoerde­r An Van Houdt beleefde woensdagna­middag de schrik van haar leven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium