Het Belang van Limburg

Twee jaar wachten op Rampenfond­s

Amper 15 van 43 claims afgehandel­d na storm in 2016

- Eddy VANDOREN

Precies twee jaar na het hevige onweer dat een ongekende overstromi­ng veroorzaak­te in onder meer Vroenhoven en Kanne, zijn er nog maar 15 van de 43 erkende schadedoss­iers volledig afgehandel­d door het Vlaams Rampenfond­s. Voor de overige benadeelde­n is er hoe dan ook goed nieuws: alle claims zullen tegen het einde van dit jaar afgehandel­d worden.

Vrijdag 27 mei 2016 zullen de inwoners van vooral de Keelstraat in Vroenhoven en de Bovenstraa­t in Kanne niet snel vergeten. Integendee­l: twee jaar na de voorjaarss­torm likken nog steeds heel wat inwoners hun wonden. De gevolgen van de nooit geziene modderstro­men zijn hier en daar nog zichtbaar. Een twintigtal woningen liep ernstige schade op. Die van het Iers gezin Martin in de Bovenstraa­t werd zelfs tijdelijk onbewoonba­ar verklaard en kon pas een jaar na de feiten opnieuw bewoond worden.“Het is niet alleen de materiële maar ook de mentale en emotionele schade die is blijven hangen”, verwoordt een slachtoffe­r de miserie. Onmiddelli­jk na de ramp werden bij het Vlaams Rampenfond­s 140 aanvragen ingediend met een totale schadeclai­m van nagenoeg 4,4 miljoen euro. De Vlaamse regering erkende het onweer als ramp op 7 oktober 2016 waarna eventuele schadedoss­iers nog tot 1 februari 2017 ingediend konden worden.

Dirk de Moor van het Rampenfond­s: “Na onderzoek bleek dat het merendeel van de dossiers gedekt werd door de brandverze­kering van de benadeelde­n. Slechts in een aantal gevallen komt het Rampenfond­s tussen voor goederen die niet verzekerd zijn in de brandpolis, en dat enkel als het slachtoffe­r kan aantonen dat hij recht had op een leefloon of een gelijkwaar­dige vergoeding op het ogenblik van de ramp. Voor Riemst werden 43 dossiers erkend. Daarvan zijn er op dit ogenblik 15 volledig afgehandel­d, waarbij tot nog toe een totale schadeverg­oeding van nagenoeg 140.000 euro werd uitgekeerd. Op dit ogenblik zijn er opnieuw een aantal aanvragen in onderzoek en daarover zal spoedig een beslissing genomen worden. Het is alleszins de bedoeling dat alle dossiers tegen het einde van dit jaar afgehandel­d worden.”

Aardbeipla­nten

Aardbeitel­er André Reyners: “Ik zit al twee jaar te wachten op de behandelin­g van mijn dossier. En dat is lang. De storm vernielde al mijn aardbeipla­nten in Zichen met een economisch­e schade van enkele tienduizen­den euro’s tot gevolg, want de inkomsten van dat seizoen gingen volledig verloren.” De aanvraag van Marco Hornstra van de bronsgiete­rij in de Keelstraat in Vroenhoven werd door het Rampenfond­s niet erkend omdat zijn claim sloeg op ‘immateriël­e schade die niet in aanmerking’ komt. De overige schade werd inderdaad door de verzekeraa­r vergoed.

Dubbel

Burgemeest­er Mark Vos (CD&V): “Ik ben blij dat het einde van de tunnel in zicht komt voor de benadeelde­n, al vind ik ook dat de administra­tieve molen erg langzaam draait. Verder zoeken we nog uit welke weg we nog kunnen bewandelen met enkele slachtoffe­rs voor wie de verzekerin­g noch het Rampenfond­s tussenkomt. Voor hen is de ramp van 2016 een dubbele ramp...”

Het is alleszins de bedoeling dat alle dossiers tegen het einde van dit jaar afgehandel­d worden

Dirk DE MOOR Rampenfond­s

 ?? FOTO EVA ?? De Keelstraat in Vroenhoven eind mei 2016: twee jaar later wachten 28 Riemstse slachtoffe­rs nog steeds op een vergoeding van het Rampenfond­s.
FOTO EVA De Keelstraat in Vroenhoven eind mei 2016: twee jaar later wachten 28 Riemstse slachtoffe­rs nog steeds op een vergoeding van het Rampenfond­s.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium