Het Belang van Limburg

Glasraam in ere hersteld

Chocoladef­abriek Nerem vanaf oktober bewoond

- Dirk ROEFFLAER

De appartemen­ten in de Chocoladef­abriek in Nerem krijgen stilaan vorm. Donderdag is het vernieuwde art nouveau glasraam ingehuldig­d en vanaf 1 oktober nemen de eerste bewoners er hun intrek. Opvallend: ze krijgen vier ruimtes om te delen.

Het glasraam boven de ingang van de voormalige Rosmeulen-fabriek in Nerem, heeft een diameter van 6 meter. Het 110 jaar oude kunstwerk is het grootste in zijn soort in een industriël­e omgeving in Vlaanderen. Het glazen oog in de vorm van een luchtballo­n moet een eekhoorn voorstelle­n. Het grote roosvenste­r symbolisee­rt de pluimstaar­t. Bovenaan bevindt zich een afbeelding van een snoepende eekhoorn. Sinds 1909 werden in dit pand dan ook chocolade en peperkoek gemaakt. In 1948 nam Bosson, fabrikant van weefmachin­es, er zijn intrek. En vanaf 1972 werd het een tinfabriek met internatio­nale faam. De familie Riskin veraal ving het oorspronke­lijke, doorzichti­ge glas in het glasraam door groen en paars glas. “De firma Renotec heeft gekozen voor handgemaak­t gekleurd glas dat verlijmd werd met gelaagd glas”, vertelt investeerd­er Rudi Penders van Umans Immo en P&P Projects.

Badminton

Ze kochten het pand in 2013 (Umans Immo en P&P Projects) om er een woonprojec­t van te maken. De helft van de 51 appartemen­ten zijn al verkocht. De kelder wordt omgevormd tot een parkeergar­age voor 80 wagens. “De typische kenmerken van de Chocoladef­abriek blijven bewaard: van het grote glasraam tot de kleinste details in de trapleunin­g. Zelfs het originele pleisterwe­rk en het industriël­e schilderwe­rk worden waar mogelijk behouden”, verduideli­jkt architect Bart Hoylaerts (a2o). Ook bijzonder aan het project is dat de bewoners een viertal ruimtes zullen delen: het Atelier, de Passerelle, de enorme tuin en de lounge achter het glasraam. “Ide-

Vaak leiden ingrepen aan monumental­e gebouwen tot compromiss­en die niet altijd moderne noden met erfgoed laten samengaan. Hier blijft het unieke karakter behouden

Koffiebar

Patrick DEWAEL

Burgemeest­er om elkaar te ontmoeten of een babbel te doen. We hebben de toekomstig­e bewoners vorige week uitgenodig­d om kennis te maken. Het klikt al goed. Ze vroegen om een squashhal in te richten in het voormalige atelier, maar het zal een badmintonv­eld worden.”

Dat is de eerste fase van het project. In fase 2 worden nog 18 appartemen­ten gebouwd op de kop van de fabriek. Fase 3 telt 11 woningen en 4 kangoeroew­oningen in de tuin. En in de laatste fase wordt het poortgebou­w ingericht als horecaruim­te met een koffiebar en een plek om brood af te bakken. Tegen 1 oktober kunnen de eerste bewoners verhuizen. De gemeenscha­ppelijke tuin aan de voorkant van de Chocoladef­abriek wordt samen ingericht in samenwerki­ng met de graaf d’Ursel van het kasteel van Hex.

De stad belooft maximale ondersteun­ing. “We zullen het openbaar domein vlakbij de Beek laten aansluiten op de tuin met een openbare barbecuepl­ek”, zet schepen Patrick Jans (Open Vld). Ook burgemeest­er Dewael is tevreden: “Vaak leiden ingrepen aan monumental­e gebouwen tot compromiss­en die niet altijd moderne noden met erfgoed laten samengaan. Hier blijft het unieke karakter behouden.”

 ?? TOM PALMAERS
FOTO ?? Het glasraam is 110 jaar oud.
TOM PALMAERS FOTO Het glasraam is 110 jaar oud.
 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Tegen 1 oktober zijn de 51 flats van de eerste fase klaar.
FOTO TOM PALMAERS Tegen 1 oktober zijn de 51 flats van de eerste fase klaar.
 ??  ??
 ??  ?? Het voormalige atelier wordt een badmintonh­al.
Het voormalige atelier wordt een badmintonh­al.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium