Het Belang van Limburg

Hasselt wil karpers inzetten tegen algen

- Dirk JACOBS

Er is een probleem in het waterbekke­n dat de stad Hasselt in het Vredespark heeft aangelegd. Het water kleurt helemaal groen van de algen. Buurtbewon­ers maken zich ongerust, maar de stad werkt aan een milieuvrie­ndelijke oplossing en wil graskarper­s gaan inzetten. Maar groeningen­ieur Geert Van De Kerkhof wil eerst nog één zomer wachten.

“Vermoedeli­jk zijn de algen in het waterbekke­n ontstaan door de bemesting die gebruikt werd voor de aanleg van de omliggende grasvelden. Die is wellicht gedeelteli­jk met het aflopende regenwater in de wadi terechtgek­omen”, zegt Van De Kerkhof.

Een wadi (Water Afvoer Drainage Infiltrati­e) is een opvangbekk­en dat gevuld wordt met hemelwater. Het verwijst naar de Arabische naam voor een vaak droogstaan­d rivierdal. Bij een moderne wadi worden in stedelijke gebieden straten en daken van huizen afgekoppel­d van de riolering. Het hemelwater dat op deze verharde oppervlakk­en valt, wordt afgevoerd naar een wadi. Dat gebeurt ook in de nieuwe woonwijk in Runkst.

Maar nu geraakt deze wadi dus gevuld met groene algen, een delicatess­e voor graskarper­s. “We bekijken of we deze vissen kunnen inzetten en dat hebben we ook aan de buren laten weten”, vertelt Van De Kerkhof. “Maar tegelijk zijn we ook voorzichti­g. Ik wil eerst honderd procent zeker zijn dat de wadi ook in de warmere zomermaand­en, wanneer er soms langere droge periodes zijn, voldoende water bevat zodat de karpers er kunnen overleven. Is dat niet het geval, dan riskeer ik dit niet. Dode karpers is het laatste dat we willen. Dus plukken we voorlopig de algen nog manueel uit de wadi. En als de analyses na de zomer meevallen, dan kunnen karpers dat van onze mensen overnemen.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Het waterbekke­n achter de hostel in het Vredespark kleurt helemaal groen.
FOTO SERGE MINTEN Het waterbekke­n achter de hostel in het Vredespark kleurt helemaal groen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium