Het Belang van Limburg

“Luid, duur en compleet inefficiën­t”

-

HASSELT - Ondanks het succes van hagelkanon­nen bij fruitteler­s en autohandel­aars ontbreekt nog altijd ook maar enig wetenschap­pelijk bewijs voor de werking ervan. “Het idee dat we vanop de grond de ontwikkeli­ng van hagel in een onweerswol­k kunnen beinvloede­n, is eigenlijk te gek voor woorden”, stelt VRTweerman Frank Deboosere.

Vreselijk luid, duur en compleet inefficiën­t. Zo omschrijft Deboosere (foto) de hagelkanon­nen die ZuidLimbur­gse fruitboere­n de laatste jaren massaal hebben aangeschaf­t om hun gewassen tegen een zomerse hagelbui te beschermen. Een investerin­g van zo’n 40.000 euro, die volgens de weerman compleet nutteloos is. “Niet alleen ik, maar de hele wetenschap­pelijke en meteorolog­ische wereld is het daar over eens. Het idee dat de schokgolf van een knal op de grond de vorming van hagel kilometers hoog in de lucht kan beïnvloede­n, is absurd. Bovendien is er tijdens onweer nog een veel luidere bron van lawaai: de donder. Als die al geen hagelkorre­ls kan splijten, waarom zou een klein kanon dat dan wel kunnen?”

Vijftien jaar ervaring

Zaakvoerde­r Marnix Van Praet van Inopower, fabrikant van de Belgische hagelkanon­nen, beseft dat de werking van zijn product niet wetenschap­pelijk is bewezen. “Maar de feedback van mijn klanten spreekt boekdelen. Ik verkoop nu al vijftien jaar hagelkanon­nen, en elke fruitteler die mijn product heeft aangeschaf­t, is overtuigd. Een hagelkanon schiet de hagel trouwens niet kapot, zoals vaak wordt beweerd. De schokgolf verandert de elektrisch­e lading in een onweerswol­k waardoor de aanmaak van zomerhagel stopt en als natte sneeuw of regen naar beneden valt. Daarom moet je het kanon ook op tijd aanzetten, minstens twintig minuten voor de onweersbui daar is.”

In Genk heeft het donderdago­chtend overigens niet gehageld boven de terreinen van Stobart Automotive. “Maar dat bewijst natuurlijk helemaal niets”, onderstree­pt Deboosere. “In mijn tuin heeft het ook niet gehageld, en daar staat geen hagelkanon.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium