Het Belang van Limburg

Tunnelvisi­e

- Door Timmie van Diepen

Ze moesten zwart-op-wit aantonen dat Defensiemi­nister Steven Vandeput (N-VA) gelogen had over de vervanging van onze F-16’s, maar de mails waarmee oppositiep­artij sp.a-voorzitter John Crombez vorige week triomfante­lijk zwaaide, zijn zo goed als zeker vervalst. Als Crombez de besluitvor­ming over de vervanging van de F-16’s een democratis­ch deficit noemt, dan zijn deze mails een nog veel groter probleem.

Hoofdvraag is wie achter deze fabricatie­s zit. Sp.a zelf ? Haar politieke opponenten om de oppositie in diskrediet te brengen? De Franse constructe­ur Dassault om na uitstel van de race toch te kunnen meedingen met haar nieuwe Rafale F4? Of gefrustree­rde officieren die uit een combinatie van politieke onenigheid en misgelopen persoonlij­ke ambities de scalp van minister Vandeput willen?

Voor geen van deze pistes zijn voorlopig voldoende bewijzen. Wat we wel zeker weten, is dat de politieke boemerang die afgelopen weekend vol in het gezicht van de sp.a en Crombez belandde voor blijvende littekens zal zorgen. In maart leek het alsof de socialiste­n na enkele moeizame jaren op de oppositieb­anken eindelijk een nieuw dossier hadden gevonden waarop ze zich konden profileren. Volgens militaire bronnen konden onze F-16’s zonder al te veel kosten veel langer mee dan gedacht, had het leger dat bewust stilgehoud­en en zou minister Vandeput er bewust over gelogen hebben in het parlement.

De inhoudelij­ke kant werd al snel afgezwakt. Ja, binnen het leger werd aan politiek gedaan door een rapport achter te houden. Dat is ontoelaatb­aar, maar het maakt geen verschil in de beoordelin­g of onze F-16’s langer meekunnen. De sp.a richtte de discussie daarna dan maar op Vandeput zelf, die altijd beweerd heeft dat er geen studies bestonden over levensduur­verlenging.

Deze mails moesten als ultieme smoking gun dienen om Vandeput het laatste zetje te geven. Maar in hun drang om de minister tot aftreden te dwingen, blijken Crombez en co te zijn meegesleep­t in een dodelijke tunnelvisi­e die geen enkel ander bewijs meer verdroeg. Dat tast niet alleen de geloofwaar­digheid van de partij aan, ook Crombez zelf zal de gevolgen van deze vervalsing­saffaire nog lang met zich meedragen. De averij die hij Vandeput wilde doen oplopen, is nu zijn eigen partij te beurt gevallen.

De Hasseltse minister kreeg afgelopen weekend opvallend veel steun. Zijn geloofwaar­digheid en politieke krediet zijn razendsnel opnieuw gegroeid. Vandeput lijkt nu sterker te staan dan ooit tevoren. Zo kan de beslissing over de vervanging van onze F-16’s, ondanks de hele sfeer van verdachtma­kingen, misschien toch nog landen in juni. Met dank aan de sp.a en de afzender van deze mails.

De politieke boemerang die afgelopen weekend vol in het gezicht van de sp.a en John Crombez belandde, zal voor blijvende littekens zorgen

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium