Het Belang van Limburg

Lore Boonen geopereerd aan het hart

-

Even schrikken: Lore Van De Weyer (34) - mevrouw Tom Boonen - liet gisteren via Instagram weten dat ze geopereerd werd aan het hart. Een lekkende hartklep werd hersteld.

Al 4 weken geleden! Hartklep terug als nieuw. Thx aan men loved ones & friends voor de hulp! Dat postte Lore Van De Weyer gisteren op Instagram. Aan onze redactie liet ze nog weten dat alles naar wens gaat: “Operatie is goed gelukt en verder herstel ik goed. Vandaag zelfs eventjes uit de meisjes (hun tweeling Jacqueline en Valentine, nvdr.), dus dat komt helemaal goed.”

Toch is het opvallend: een vrouw van 34 die geopereerd wordt aan het hart. Om welke klep het juist gaat, is niet bekend. “Maar ze is lang niet de enige dertiger die een hartklepop­eratie ondergaat”, zegt cardioloog Pedro Brugada. “Er zijn veel jonge mensen - vaak vrouwen die een aangeboren lekkage hebben aan de mitraliskl­ep, in het linkerdeel van het hart.” Bij zo’n lekkage stroomt een deel van het bloed in de verkeerde richting, en wordt de persoon kortademig en vaak heel vermoeid. Op termijn kan dat zorgen voor ernstige complicati­es: hartritmes­toornissen, vocht op de longen, soms zelfs plotse dood.

“Het is dus best om een lekkage te herstellen vóór ze ernstig wordt”, zegt hartchirur­g Hugo Vanermen; die zelf een techniek ontwikkeld­e om de mitraliskl­ep te opereren zónder de borstkas open te leggen. “In de meeste gevallen kunnen we de klep herstellen via een kleine incisie. Het is vandaag beter om een lekkage snel te opereren, dan om te wachten op de complicati­es. De risico’s van een operatie zijn veel kleiner”, zegt Vanermen.

 ??  ?? Lore Boonen liet via Instagram weten dat alles goed gaat.
Lore Boonen liet via Instagram weten dat alles goed gaat.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium