Het Belang van Limburg

3.000 mensen op witte mars in Luik

-

LUIK - Bijna 3.000 mensen zijn zondag door het centrum van Luik getrokken. De witte mars was een eerbetoon aan de slachtoffe­rs van de schietpart­ij eerder deze week. Intussen gaat de politieke discussie voort. Zo pleit N-VA-voorzitter Bart De Wever ervoor om mensen in de cel te houden na hun straf als de risico’s te groot zijn.

De deelnemers aan de witte mars verzamelde­n zondagmidd­ag aan de Espace Tivoli. Van daaruit trokken ze naar de boulevard d’Avroy, de plaats waar gedetineer­de Benjamin Herman dinsdag drie mensen doodschoot: de twee politieage­ntes Lucile Garcia en Soraya Belkacemi en de 22-jarige student Cyril Vangriecke­n. Na het neerleggen van bloemen en het aansteken van kaarsen werd om 13 uur symbolisch, bijna een minuut lang, geapplaudi­sseerd. Daarna gingen honderden witte ballonnen de lucht in. Garcia en Belkacemi krijgen morgen een officiële begrafenis. Daarop zullen een vertegenwo­ordiger van de koning, regeringsl­eden, lokale bestuurder­s, alsook politie uit heel België aanwezig zijn. De agentes krijgen ook postuum het burgerlijk kruis eerste klasse, voor moed, toewijding en menselijkh­eid. Dat is de hoogte burgerlijk­e onderschei­ding in België.

Guantanamo Bay

Intussen gaat de politieke discussie voort. Herman was immers met penitentia­ir verlof toen hij dinsdag toesloeg. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten pleit er daarom voor om dat verlof niet door de diensten van Justitie te laten goedkeuren, maar wel door onafhankel­ijke rechters. Rutten wil ook dat het uitgebreid penitentia­ir verlof, waarbij een gedetineer­de een week cel afwisselt met een week penitentia­ir verlof, afgeschaft wordt. N-VA-voorzitter Bart De Wever vindt dan weer dat mensen in de gevangenis moeten blijven als ze te gevaarlijk zijn, ook na hun straf. Volgens Justitiemi­nister Geens is het nog maar de vraag of het Europees Hof voor de Rechten van de Mens zo’n administra­tieve detentie zou aanvaarden. “Het zou kunnen, maar ik zou toch liever geen Guantanamo creëren in België”, zegt Geens, die er ook op wijst dat geradicali­seerde gevangenen niet worden losgelaten eens ze vrij zijn. “Ze worden zeer goed opgevolgd door de local task forces, door de politie, door de Staatsveil­igheid en door de justitiehu­izen.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? De betogers trokken volledig in het wit door de straten van Luik.
FOTO PHOTO NEWS De betogers trokken volledig in het wit door de straten van Luik.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium