Het Belang van Limburg

MISTER 50 PROCENT

THIBAUT COURTOIS houdt 28ste keer in 56 interlands netten schoon

- Pieter VANLOMMEL

Akkoord, de Rode Duivels kwamen niet tot scoren tegen Portugal en het aanvalsspe­l was niet hoopgevend. Maar de defensie gaf wel geen krimp tegen de Europese kampioen. Thibaut Courtois liet zo zonder fenomenale reddingen zijn 28ste clean sheet in 56 interlands noteren. ‘Mister 50 procent’ was daar uiteraard opgetogen mee, maar zag ook dat het beter kon. Al maakte de Bilzenaar zich nog geen zorgen met het oog op het WK. “We misten nog wat ritme. Woensdag zal het al een pak beter gaan.”

Even ontstond er paniek rond Thibaut Courtois, toen hij in de tweede helft kermend van de pijn op de grond bleef liggen nadat de ingevallen Quaresma op zijn gabd was gaan staan. De Limburger kreeg minutenlan­g verzorging, maar speelde al bij al probleemlo­os de wedstrijd uit. “Mijn pols is een beetje gezwollen, maar het is wel oké. Het is maar een lichte kneuzing”, glimlachte de 26-jarige doelman toen hij na afloop de mixed zone kwam binnengewa­ndeld.

Die glimlach maakte echter al snel plaats voor een ernstige blik toen het spel van de Duivels ter sprake kwam. Ook Courtois besefte dat het beter moest. “Maar vergeet niet dat dit voor velen de eerste wedstrijd was in drie weken”, opende de doelman van Chelsea. “Fysiek is dat niet gemakkelij­k. We moeten opnieuw het ritme van de nationale ploeg zien vast te pakken. Woensdag (tegen Egypte, nvdr.) zal het al een pak beter gaan.”

Gerodeerde Portugezen

Komt daarbij dat de Duivels een uitgekookt­e tegenstrev­er in de ogen keken. “Dit is de Europese kampioen hé”, herinnerde Courtois er fijntjes aan. “Portugezen zijn altijd lastige tegenstand­ers. Ik heb vaak met hen in de ploeg gespeeld, die willen elk wedstrijdj­e winnen. Ze wonnen het EK door een heel goede organisati­e neer te zetten en in de verdedigin­g hebben

ze veel ervaring lopen. Daar hadden wij het moeilijk mee. En zij hadden maandag al een oefenwedst­rijd gespeeld. Je zag dat ze daardoor iets meer ‘gerodeerd’ aan de aftrap stonden.” Toen ref Kassai na een slaapverwe­kkende vertoning een einde maakte aan de partij, weerklonke­n ook op de tribunes fluitsigna­len. Een teken dat de twaalfde man niet opgezet was met de flauwe prestatie van de Duivels. “Ik snap dat de fans op hun honger zijn blijven zitten”, toonde Courtois begrip. “We maakten te veel fouten in balbezit. Nochtans waren we sterk aan de wedstrijd begonnen en werden de afspraken nageleefd. De coach vroeg om hoog druk te zetten en dat deden we goed. Maar het is normaal dat je dat geen volledige wedstrijd kan volhouden.”

Onzuivere passes

Het schoentje wrong duidelijk in de aanval. In 90 minuten slaagden de Belgen er niet in één grote, uitgespeel­de kans bij elkaar te voetballen. “Bij balverlies stonden we vrij goed, vond ik. Die clean sheet is ook goed voor het vertrouwen. Maar in balbezit waren onze passes niet altijd zuiver. Dan weet je dat het moeilijk wordt om kansen te creëren tegen een ploeg die goed en laag verdedigt. Al bij al was dit een goed leermoment. We zullen nu op basis van de tv-beelden analyseren wat beter kan.”

Tot slot kwam uiteraard ook de blessure van Kompany ter sprake. “Ik kan er niets over zeggen, want ik heb hem niet meer gezien in de kleedkamer”, aldus Courtois. “Maar hij moest niet van het veld gedragen worden en wandelde zelf naar binnen. Dat is toch al positief. Laat ons hopen dat het maar een kleine blessure is zodat hij mee kan naar het WK.”

Vergeet niet dat dit voor velen de eerste wedstrijd was in drie weken. Woensdag tegen Egypte zal het een pak beter gaan

Thibaut COURTOIS

 ??  ??
 ?? FOTO'S PHOTO NEWS ?? Quaresma ging op de hand van Courtois staan, zonder erg. Thibaut Courtois kreeg niet al te veel werk op te knappen, maar kwam op de gepaste momenten goed tussen.
FOTO'S PHOTO NEWS Quaresma ging op de hand van Courtois staan, zonder erg. Thibaut Courtois kreeg niet al te veel werk op te knappen, maar kwam op de gepaste momenten goed tussen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium